Smart Exploration – innovationsarbetet är igång
Innovationsarbetet för den gröna omställningen ökar tempot. De första fältarbetena I FoI-projektet Smart Exploration Research Center startade nyligen. Vid Nordic Iron Ores site Blötberget, Ludvika, har de senaste veckorna en stor fältkampanj utförts av Uppsala universitet där ett stort antal geofysiska undersökningar genomförts, dels med traditionella metoder och dels med nyutvecklade innovativa metoder och nya tillämpningar av beprövad teknik.
Målet är att med hjälp av undersökningarna öka förståelsen för potentialen i att utvinna de kritiska metaller som behövs för den gröna omställningen. Undersökningarna har fokus både på det fasta berget men också på det upp till 20 m mäktiga överblivna gråberg, så kallad seconadary resources, som över ett enormt område ligger kvar från den tidigare järnmalmsbrytningen.
Efter ett intensivt första halvår med formering av ledningsgrupp och rekrytering av forskarstudenter genomfördes i augusti den första samlingen med ett team på ca 45 personer från projektets alla aktörer – forskare, nyrekryterade forskarstudenter, representanter från techföretagen, de tre gruvbolagen, Tyréns och organisationen Samarkand, vilka var värd för träffen i Ludvika.
Presentationerna av alla de delprojekt som planeras sträckte sig från nanoskalan, där smarta filter som kan filtrera ut just de kritiska metaller som efterfrågas ska utvecklas, till makroskalan där geologerna med hjälp av nyutvecklade seismiska mätmetoder ska få en bättre och mer precis förståelse för var man ska leta efter de kritiska metallerna.
Utmaningen med hantering av naturvärden, kulturvärden och sociala aspekter är densamma i alla länder
Ett av de delprojekt som fick störst uppmärksamhet var Tyréns presentation av en förstudie avseende den sociala aspekten och kommunikationen med lokalsamhället vid mineralprospektering. Utmaningen med hantering av naturvärden, kulturvärden och sociala aspekter är densamma i alla länder, vilket representanterna i den internationella rådgivningskommittén från Canada som var på plats vittnade om, men väldigt lite forskning inom området har gjorts.
Efter ett intensivt planeringsarbete under september startade nyligen den första stora fältkampanjen vid Nordic Iron Ores site Blötberget, Ludvika, där de under 2025 planerar för en återstart av den tidigare järnmalmsgruvan. Fältarbetet utfördes av både världsledande forskare inom geofysik, doktorander och Mastersstudenter från Uppsala universitet.
Syftet att förbättra möjligheterna till samtolkning
Inom kort kommer en stor mängd data att finnas tillgängliga för analys och utvärdering. Tyréns GeoBIM-team jobbar därför just nu hårt för att bygga den databas där all information ska samlas, standardiseras och göras överblickbar. Målet är att den erfarenhet avseende effektiv datahantering av geotekniskt relaterad undermarksinformation som vi har byggt upp inom samhällsbyggnad ska kunna tillämpas också av forskarna i Smart Exploration-projektet, med syftet att förbättra möjligheterna till samtolkning.
God ordning på alla data är också en fundamental förutsättning för framgångsrik tillämpning av AI-metodik vid analys av all information. Just nu pågår insamling av öppna basdata från SGU och motsvarande organisationer i de andra nordiska länderna för att ha det på plats när alla fältdata från Blötberget börjar strömma in.
Läs mer:
Kritiska metaller för den gröna omställningen
Geografisk informationsteknik | Tyréns (tyrens.se)
Smart Exploration Research Center på LinkedIn