Georadar på Visby ringmur

Visby ringmur uppfördes under 1200-1300-talet och är unik i Sverige eftersom den står kvar, till skillnad från till exempel den ringmur som funnits i Stockholm. Visby är utsett till ett världsarv av Unesco på grund av att den medeltida staden är så välbevarad.

Ringmuren drabbades dock av ett stort ras för ungefär ett år sedan. Nu är en expertgrupp (där bland annat Carl Thelin från Tyréns ingår) igång med att vidta åtgärder så som återuppbyggnad av det raserade murpartiet.

I syfte att försöka undersöka den inre strukturen av ringmuren var Jaana och jag på plats en kall dag i mars, samtidigt som expertgruppen hade samlats för bland annat diskussioner och laserscanning av raset i ringmuren. Genom vårt FoU-projekt Geofysiska undersökningar av forlänningar och kulturbyggnader hade vi möjligheten att testa om man med georadar kan identifiera svaghetszoner i muren med risk för framtida ras. Mediauppbådet var stort; både TV4 och flera gotländska tidningar och radiostation var på plats.

I lördags sändes ett inslag på TV4 som du hittar här:

http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=2315404

Jaana blir intervjuad av TV4

Jaana blir intervjuad av TV4

Artiklarna finner du på föjlande länkar:

Gotlands Allehanda

Gotlands Tidningar, sida 1

Gotlands tidningar, sida 2

Riksantikvarieämbetet