KVA – en trevlig historia

Igår när jag kom till jobbet stod en vacker blombukett och väntade på mig.

IMG_4302

Tänkte berätta för er vad det kryptiska ”KVA” betyder som står på den fyndiga tacklappen från just KVA-gänget.

KVA betyder Kunskapslyft VA. Det är en kunskapssatsning som genomförts här på Tyréns som ett internt traineeprogram under detta år för att öka VA-kompetensen och säkerställa de resurser vi behöver för alla stora och små uppdrag där vi som VA-ingenjörer behövs.

Fem trainees har sedan mars i år parallellt med sitt vanliga arbete som konsulter varvat detta med föreläsningar inom VA-området. Spannet har varit brett och täckt in allt från VA-lagstiftning, hydraulik och dimensionering, att tänka på vid projektering, standarder och arbetsrutiner, beskrivningsarbete enligt AMA, kontroll och besiktning, ledningssamordning, dagvattenhantering, gästföreläsningar från andra teknikområden för att öka utbytet och förståelsen, arbetsmiljö med mera, med mera.

Utöver rena föreläsningspass med kollegorna (där jag varit en av flera) så har externa föreläsare gästat oss, till exempel Stockholm Vatten, Stockholms stad och Roslagsvatten.

Dessutom har adepterna vid flera tillfällen fått åka ut i verkligheten och titta på bland annat rörtryckningar, pågående VA-projekt och besökt avloppsreningsverk.

Varje deltagare har tilldelats en mentor som de kan använda sig av i de vardagliga frågorna på kontoret.

Nu är satsningen över för i år och vi ser tillbaka på en lärorik, rolig och intensiv tid. Förutom att vi höjt och spridit kompetensen och fått fler duktiga medarbetare har vi lärt känna varandra och fått en bra stämning på köpet!

Jag är ganska mallig när jag säger att detta, mig veterligen, är något helt unikt som jag verkligen är stolt över att ha fått delta i.

Stort tack till affärschef Ulrica Nilsson, affärsutvecklare Martin Ålenius och avdelningschef Emma Södervall på Region Öst som genomfört detta!

Och tack till mina ”adepter” (Beatrice, Daniel, Mattias, Ting och Tove) som gav mig de fina blommorna!