Tricksvatten

Hej! Detta blir mitt första blogginlägg på Vattenbloggen!

Som teknikkonsult inom vattenområdet försöker jag då och då ge mig på den pedagogiska uppgiften att berätta för mina barn om vattnet och hur viktigt det är för hela vår existens och fortlevnad här på den blå planeten.

Igår var ett sådant tillfälle. Vi var hembjudna till några vänner som nyss flyttat till Mälarhöjden, ett fint ställe i söderort. Området är väldigt kuperat och vi fick gå många trappsteg för att komma upp till deras nya hus men det var väl värt mödan då utsikten var slående. Mälaren bredde ut sig framför oss.

Jag fick då ett akut behov av att berätta om vattnet och .. –Den här sjön som ni ser framför er nu barn, det är den som vi alla tar vårt dricksvatten ifrån, det som kommer ur kranen hemma, häftigt va?”

Min fyraåriga dotter blev helt tyst och tittade på mig med stora ögon.
-”Tricksvatten”, pappa, har sjön ”TRICKSVATTEN?”, vad gör den för tricks, pappa?

Jag la snabbt ihop det pånyttfödda trolleriintresset med vad jag nyss sagt och att ett bortfall av bokstaven ”d” gjorde det hela mycket roligare för Selma. Man hör det man vill höra, särskilt när man är fyra år.

Ja, vattnet gör massor av tricks, sa jag leende och insåg att jag nog skulle spara min något högtravande utsvävning om vattnets betydelse till en annan gång. 🙂

Glass efter maten med tricksvattnet i bakgrunden.

Glass efter maten med tricksvattnet i bakgrunden.

Vill du veta mer vad Tyréns gör inom dricksvattenområdet så titta här: http://www.tyrens.se/sv/Tjanster/Vatten/Grund–yt–och-dricksvatten/ och här: http://www.tyrens.se/sv/Projekt/Forskning-och-utveckling/Sakrare-dricksvatten/

/Joel