Här jobbar gruppen flitigt

Workshoppar-Bra att veta

Under våren har jag och några kolleger jobbat stenhårt med workshoppar om hållbar stadsutveckling tillsammans med SGBC, Sweden green building council. Workshopparna syftar till att diskutera kärnan i SGBC:s certifieringssystem för hållbar stadsutveckling.

Här jobbar gruppen flitigt

Här jobbar gruppen flitigt

Nu när vi hållit ungefär samma workshop flera gånger finns tid att fundera på erfarenheter att dela med sig av:

  1. Förberedelse är A och O. Vilken fråga vill ni att deltagarna ska svara på? Fundera på formuleringar så att frågorna blir tillräckligt slutet för att få svar på det ni undrar, men tillräckligt öppet för att det ska bli spännande diskussioner i grupperna. Människor vill ha valuta när de avsätter en dag i sitt späckade arbetsliv till en sådan här sak. Tänk också på att det visuella är viktigt. Gör gärna snygga grejer att jobba med. Det gillar hjärnan och lusten. Vi har fått en hel del uppskattning för att det har märkts att vi varit väl förberedda och det är fantastiskt roligt.
  2. Workshopledaren ansvarar för att gång på gång upprepa vad syftet med workshopen är så att grupperna ska kunna fokusera på rätt sak. Upprepning är viktigt för det är mycket att tänka på för deltagarna. De glömmer mer än man tror. Workshopledaren kan dock inte ansvara för att gruppen diskuterar rätt sak och inte glider iväg bort från syftet. Det ansvaret har gruppen själv. Att som workshopledare försöka gå in och styra upp en grupp som glidit iväg är som att flytta en noshörning med handkraft. Dessutom fäller den ut alla klor man inte visste att den hade och sätter sig på tvären direkt. Det vill man inte.
  3. Var beredd att improvisera. Människor är oförutsägbara och man vet aldrig vad som händer eller vilka frågor som kommer upp. Det är det som är så kul. Behåll lugnet. Svåra frågor får inte rubba säkerheten. Viktigt att gruppen känner sig trygg med att få ventilera åsikter utan att workshopledaren ska bli nervös.
  4. Fundera direkt på hur resultatet ska tas omhand efteråt för att kunna användas i vidare analyser. Det är också viktigt att kommunicera det på plats så deltagarna förstår vad de bidrar till och hur man tar tillvara på det som de delar med sig av. Postit-lappar är ett bra verktyg  för att få igång hjärnverksamheten och strukturera synpunkter. Däremot kan man knappast omhänderta resultatet i efterhand speciellt effektivt. Vi har därför haft en utsedd dokumentatör i varje grupp som skrivit in gruppens medskick i ett digitalt klassrum. Där kan vi sedan lätt ta hand om synpunkterna
  5. Var inte rädda att justera upplägget på vägen när ni har flera workshoppar men tänk på att inte alla tycker lika. Utvärdera synpunkter efterhand och justera upplägget vid behov. Påpekanden som känns klockrena kan man ta hänsyn till direkt. Men avvakta justeringar efter mer osäkra påpekanden  tills ni ser om det är en återkommande synpunkt.

Nu kavlar vi upp ärmarna till resterande workshops i Järfälla och Täby som blir lika kul.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg