Omöjlighetskommittén, bränsle i dialogen

Har ni hört talas om omöjlighetskommittén? Omöjlighetskommittén, gruppen, få eller många, människor som är emot ett projekt som någon eller några andra tycker är bra. stadsbyggnadsprojekt. Omöjlighetskommittéen säger att vilket projekt det än är så är det onödigt och dumt. Är samråd till för att komma runt Omöjlighetskommittéen? Jag gillar inte alls uttrycket. Jag ska inte påstå att uttrycket är vanligt men det finns. Men vad säger synsättet om projektet att man ser motstående intressen som ett hinder som ska forceras istället för bränsle till motorn mot ett högre mål?

Människor har en mängd berättigade frågor om för vem och för vilken målgrupp projektet är bra. Och det blir lättare att komma framåt om projektet är bra för flera grupper och dessutom utvecklas till att bli bra för ännu fler än det var tänkt från början.

Det är helt normalt att människor är rädda för förändring. Det ligger i den mänskliga naturen att i högre grad vilja undvika en förlust än att satsa på en vinst. Målet måste vara väldigt attraktivt för att man ska få människor med sig om det innebär någon form av negativ påverkan.

Motståndarna kan vara mycket högljudda och media gillar att blåsa upp konflikter vilket ger ännu högre röst. Media talar gärna om folkstorm och massiv kritik trots att det inte är så många i antal. Det är lätt att bli knäsvag och fokusera all kraft på att övertyga motståndarna att projektet visst är bra. Det är egentligen inte alls ändamålsenligt. Målgruppen i dialogen är den tysta majoriteten. Det är de som har potential att vara konstruktiva. Fokus på enbart motståndet kan ge ett väldigt ensidigt perspektiv. Man missar de lägre rösterna som kan ha mycket viktigt att säga.

Medborgardialogen måste syfta till att öppet lyssna in människors syn på projektet och svara på frågor. Det är normalt med anpassningar. Och man får inte glömma den som inte hörs. Roland Karthaus, brittisk arkitekt pratade på SGBC15 om att en stad är till för ”Exchange” – utbyten. Människor i staden utväxlar pengar, tankar och idéer för att åstadkomma förändring. Låt diskussionen flöda. Dela kunskap och var transparent i besluten.

Inspiration

Citylab- plattform för hållbar stadsutveckling

Att tänka snabbt och långsamt Daniel Kahneman

Dialogen: om konsten att tänka tillsammans William Isaacs

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg