Helsingfors – World Design Capital 2012

Det var ju alldeles för längesedan vi var ute och reste! Stadstrender-projektet tog ju slut, även om studiens resultat lever vidare i olika projekt vi gör för kommuner, bostadsbolag och i olika seminarieformer. Men det borde vara dags att se lite nya städer. Mitt förslag är Helsingfors.

World Design Capital: Helsingfors

Vartannat år utser ICSID (The International Council of Societies of Industrial Design) en huvudstad till “World Design Capital”. Tidigare har Turin och Seoul utnämnts, och i år är det alltså Helsingfors tur. Redan nu vet man också att 2014 är det Kapstaden som får äran. Dags att planera en resa dit också helt enkelt..!

Helsingfors har året fullt av aktiviteter och evenemang. På hemsidan läser man att det ordnas allt från ”vernissage till invigning av nya cykelvägar och urbana utflykter för insamling av örter.” Alla kan hitta något de gillar helt enkelt, jag väljer vernissage och cykelvägar.

Designkryssningen

Svensk Form, Arkitekturmuseet och SVID ordnade en kryssning till Helsingfors för att medlemmar och intresserade skulle få uppleva olika delar av Helsingfors. Jag bjöds in som en talare på båten när den låg vid kaj i Stockholm, men hade tyvärr inte tid att sen följa med till Finland.

Ett riktigt intressant seminarium och paneldebatt blev det i alla fall! World Design Capital direktören Pekka Timonen berättade om Helsingfors med stor entusiasm. Det är inte bara i Sverige man pratar om regionförstoring. Helsingfors delar faktiskt värdskapet med Esbo, Vanda, Grankulla och Lahtis för att besökare ska uppleva mer av Finland. Han kunde dessutom (utan att skryta) berätta att Monocle sommaren 2011 valde Helsingfors till världens bästa stad att bo i, vilket flera andra tidningar och rankingar hakat på. Det är en het stad att besöka just nu helt enkelt!

Hans recept på en bra stad var kombinationen av Fun och Functional. Och det känns självklart att alla lösningar bör vara just både roliga och funktionella, tappar man en av ingredienserna blir det ju heller inte så attraktivt.

Förutom Pekka pratade Marco Steinberg som är direktör i strategisk design på finska Sitra om sin bild av den perfekta staden. Orden han ville använda var Vision, Passion och Caring. Passionen tyckte han personligen att finnarna kunde jobba lite mer på… Men det han framförallt framhöll var behovet av dialog och co-creation. Både med medborgare och brukare, men även mellan olika kompetenser i staden. Kanske kunde arkitekterna byta jobb med planerarna på kommunen ibland och tvärt om, förslog han.

Vikten av helhetssyn och ett gemensamt hållbarhetstänk var ett ämne som dök upp flera gånger. Att olika kompetenser gemensamt både tolkar fakta, drar slutsatser och tittar på konsekvenser efterlystes av många.

Ia Hjärre från Dive Architects pratade sen engagerat om både Kina, London och New York. Ia visade också de fantastiska skateparker som de skapat i London, i tunnlar som inte längre användes. Urban utveckling när den är både rolig och funktionell helt enkelt!

Stockholm the Capital of Scandinavia

Anne Årneby, vd på varumärkesbyrån Rewir, drog historien om ”Capital of Scandinavia”, ett varumärke för hela Stockholmsregionen. Alla gillar det inte, men det är inte heller meningen – det togs fram för att sätta ljuset på Stockholm som etableringsort för näringslivet. Och varumärket har fyllt sitt syfte! Stockholm är nu högt rankad som plats för investeringar och etableringar, vilket inte var ett faktum tidigare.

Förutom en längtan till Helsingfors (och Kapstaden) blev jag sugen på att göra som Marco förslog: arbeta ihop med människor som kan andra saker. Dels för att lära sig mer, och även kunna bidra ännu mer. Synergieffekten borde bli allra bäst om jag får jobba med en arkitekt i Helsingfors och en planerare från Kapstaden tror jag. De borde behövas även en ekonom och statistiknörd som jag!buy motiliumbuy domperidone 10mgmotilium generic namemotilium costodomperidone for salebuy motilium domperidonedomperidone cost

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg