Hur ser det ut i dina projekt?


Bloggandet kring Tyréns satsning inom VDC fortsätter. Jag har till detta blogginlägg bjudit in min kollega Andreas, som också certfieras till processledare inom VDC.

Andreas Johansson, 28 år, Utbildad högskoleingenjör i Byggteknik vid Lunds Tekniska Högskola, Campus Helsingborg.
Jag har figurerat både på beställarsidan och som entreprenör innan jag hamnade på Tyréns som Projektledare i slutet av 2016.

”Can we afford NOT to do this?” hör jag mig själv säga när jag står framför kollegorna på introduktionsveckan i Stockholm i januari. Vad får mig att ställa frågan?

Som avslut på min universitetsutbildning skrev jag och en kurskamrat ett examensarbete om just VDC – Virtual Design and Construction. I examensarbetet försökte vi att implementera VDC under pågående produktion med stort fokus på uppföljning, mätningar och ständig förbättring.

Sedan dess är jag övertygad att detta arbetssätt, om det inte redan användes av alla inom branschen, är rätt väg att gå.
Uppföljningen, mätningarna och de ständiga förbättringarna är bara en liten del av hela metodiken men VDC är möjligt att applicera på väldigt mycket i väldigt små doser. Likasom ett examensarbete ska appliceringen vara liten och djup.

Direkt efter Introduktionsveckan i Stockholm i januari började jag fundera på saker som jag kunde förändra och förbättra.
”Har jag tydliga mål och en tydlig agenda med mötet?”
”Har vi mätbara mål i projektet?”
Svaret var inte självklart ”JA” på alla frågor då och är det fortfarande inte idag. Men i framtiden ska jag svara ”Naturligtvis”, det är ett löfte.
Det jag precis har beskrivit är inte unikt för mig eller mina projekt, det är inte ovanligt att ett projekt har otydliga mål och ännu oftare saknas det mätbara mål.
Säkerligen har ni även suttit på möten där ni funderat på varför ni är där, hade inte tiden kunnat spenderats på ett bättre, mer effektivt sätt?

Jag har nu något ni kan fundera på:
Hur ser det ut i dina projekt?

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg