Tänk utanför ballongen!

Handen på hjärtat, när gjorde du sist något för att inte göra som du alltid har gjort?

Jag har tappat räkningen för hur många gånger på senaste tiden jag har fått höra att det är bra att bryta mönster och göra saker på nya sätt. Att det motiverar oss. Att det innebär en fortsatt utveckling för oss som individer. Att det är hur vi arbetar innovativt. Att det är hur vi bedriver framgångsrika affärer. Vet ni vad? Jag är trött.

Nej skämt åsido. Jag har faktiskt tagit till mig det. Jag försöker gå olika vägar till och från jobbet, jag försöker variera vad jag lyssnar på för musik, jag försöker kasta in en AW eller en spontanbio någon kväll i veckan, för att bryta mina vardagsmönster. Det är inte alltid lätt. Det tar emot att hoppa av i Slussen för att ta en kort promenad hemåt efter jobbet. Det tar emot att gå till matvarubutiken lite längre bort. Sa någon bekvämlighet och lathet? Efter den där korta promenaden så känner jag ju ett energitillskott och blir motiverad till att göra saker så varför tar det emot varje eviga gång?

Det jag beskriver ovanför skäms jag över. Jag skäms över att det inte kommer naturligt för mig att vilja göra annorlunda. Att jag naturligt inte vill ha variation. Jag tycker ju att jag är en person som tycker om förändring och nya utmaningar? Det jag beskriver ovan är också hur många av oss fungerar tyvärr. Vi är vanemänniskor.

Så vad är projekt? Människor som sammansätts till en tillfällig organisation som tillsammans ska komma fram till ett resultat som i förväg är fastställt. Människor.

Om du har en grupp människor som ofta ingått i projekt och där majoriteten är vanemänniskor och du som projektledare mer eller mindre säger ”gör som ni alltid har gjort”. Motiverade teamet! Grattis.

Många väljer att se det som ett maskineri och att projektmedlemmarna bara är massa kugghjul. Vad är ett kugghjul? En rund oformbar sak med massa piggar som ska passa in i nästa runda saks piggar. Är vi människor runda oformbara saker med piggar? Nej.

Vi är formbara och vi drivs av olika saker. Våra ”piggar” förändras utifrån hur vi bemöts, motiveras, utmanas. Sluta tänka innanför ramarna och utanför ramarna för nu är vi trötta på den där ramen som vi alltid ska tänka kring. Tänk utanför ballongen. Spräng ballongen och tänk överallt! Våga bryta dina mönster.

 

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg