Tyréns – tråkigt kontorsarbete, eller..? Linnea, 15 år, ger Den nya generationens syn på konsultens vardag

Jag heter Linnea och praoar på Tyréns, som är en väg- och byggkonsultfirma. Min handledare är en projektledare men jag har varit hos arkitekter, BIM-samordnare, Kalkylingenjörer, byggledare och andra konsulter, det är som ett enda långt studiebesök i en hel vecka. En uppgift som jag fått är att skriva ner lite vad de gör här på Tyréns och saker från min synpunkt som kommer upp på deras blogg.

Jag följer också med på olika möten och ett möte som handlade om Tvärförbindelse Södertörn som jag var på i tisdags var väldigt intressant. Man förstår att det inte bara är att rita ut en väg och sedan bygga den utan man måste tänka på så många saker som säkerhetsregler och kostnader. T.ex. hur djupt kan vägen gå finns det grundvatten där för då blir det väldigt dyrt, hur branta kan ramperna vara, vilken hastighet ska de köra i för att det ska funka med vägdelningar efter tunnlarna osv.

Det är intressant att se hur de jobbar mer och mer med 3D program och 3D bilder, jag har faktiskt själv installerat ett BIM program på min dator. BIM handlar just om 3D och man kan t.ex. se hur rör och ventilation krockar i varandra i en 3D modell och då gäller det att märka ut felen och fixa det osv.

Tyréns- ett tråkigt kontorsarbete?

Tyréns är ett konsultföretag och innan jag praoade var inte det något som sa mig så mycket eftersom det finns så många olika typer av konsulter, men efter att ha praoat här en vecka har jag lärt mig ganska mycket. Det kan vara svårt att förklara vad alla på Tyréns gör men jag skulle vilja säga att det nästan är som ett enda stort grupparbete. Tyréns utvecklar ett nytt sätt att jobba på och det kallas VDC, det är många krångliga ord de ska ha på sådana här firmor men det är kul, VDC är i alla fall ett sätt att jobba på. Det kan bli mycket mailande fram och tillbaka men för att slippa det och allt missförstånd som kan uppstå då så träffas man istället och har ett arbetsmöte då man jobbar tillsammans och bestämmer saker tillsammans. Istället för att någon som ska dra en väg mailar till trafikverket, till kommunen och till andra på Tyréns som har en viktig roll i arbetet så kan de bara träffas och göra arbetet tillsammans vilket går mycket snabbare. Det är ganska coolt hur alla roller går in i varandra och är beroende varandra. Jag har ofta tänkt mig ett kontorsarbete som ett ensamt jobb där man sitter och jobbar själv med sin egen sak i 8 timmar men så är det inte alls. Nu är jag ännu mer taggad på att bli ingenjör, konsult eller vad framtiden nu har att erbjuda!

Jag ska inte säga att jag lärt mig allt om alla olika sorters yrken och grejer här på Tyréns för det har jag inte, ibland kan jag faktiskt följa med på ett möte och sitta som ett frågetecken under hela mötet och efter mötet märker jag att jag inte lärt mig något speciellt. Men det betyder inte att det var tråkigt att praoa här för jag har fått en insikt i hur de jobbar och hur min (förhoppningsvis) framtida arbetsplats kommer att vara.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg