Workshop med medskapande och ljus

Som ljusdesigners vill vi involvera de vi designar för. Det ger oss nya perspektiv , utvecklar oss i vårt yrke och det stärker medborgares känsla av identitet i platser. Under våren har ljusdesigners Deike, Jonas och Lina arbetat med 2 trygghetsprojekt, ett i Rinkeby och ett i Akalla.

Medskapande för oss;

Att skapa en ljusdesign som användarna själva känner igen sig i och kan relatera till anordnade de medskapande workshops med ljustema.

 

Rinkeby

Ungdomar från parkleken Rinken i Rinkeby deltog under en kväll i mars i vår workshop, de bidrog med unik platskunskap, kreativitet och många belysningsidéer. I utbyte fick vi en inblick i ungdomarnas aktivitetsmönster och trygghetstankar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under den intensiva workshopen fick åtta ungdomar från parkleken Rinken i Rinkeby chansen att lära sig mer om ljusdesign och påverka parkens ljusutseende. Först fick de en introduktion till projektet och vad ljusdesign är. Många imponerade blickar gavs till de exempel på häftiga ljusdesignprojekt som vi visade. Workshopen fortsatte sedan med en kreativ uppvärmningsövning där ungdomarna fick skapa egna små ljusfigurer av glowsticks. Detta var sedan grunden till en diskussion om hur vi kan göra parkleken mer intressant med ljus. Nästa steg i workshopen blev sedan att gå ut i den mörka kvällen testa att belysa två utvalda platser. Ungdomarna delades upp i två grupper och skulle själva komma fram till en

ljusfärg och en form som passade på platsen.

 

 

Akalla

I Akalla fick ungdomar från ungdomsgården Electric i Akalla medverka under en kväll i april och de bidrog meddans, intervjuer, färgade skuggor och reflektioner om trygghet kopplat till belysning. Under en helkväll fick ca 10 ungdomar från ungdomsgården Electric i Akalla by uppleva och prata om ljusdesign, trygghet och framtiden. Workshopen startade med en kortare introduktion där vi berättade vad vi skulle göra och hur vi påverkar en plats och dess trygghet med ljus. På ungdomsgården går ungdomar med kognitiva funktionsnedsättningar och en återkommande aktivitet de har är fredagsdisco, detta tog vi vara på och hade även denna fredag men kryddade upp discot med extra effektfull belysning där färgade skuggor skapades. Samtidigt som discot pågick intervjuade vi ungdomar för att höra hur de ser på trygghet, framtid och hur de upplevde närområdet. De fick också kolla på en karta över området och markera trygga och otrygga platser.

Del två i workshopen blev att gå ut till en av platserna i Akalla by där många har känt otrygghet, en dansbana med en scen under tak. På denna dansbana hade vi förberett belysning både för själva dansbanan och i scenutrymmet. Ungdomarna fick dansa och ta tillbaka tryggheten på platsen. De fick också chansen att diskutera och själva styra vilken ljusfärg som skulle vara i scenutrymmet.

 

Utifrån de underlag vi fått från de medverkande ungdomarna har vi skapat ljusdesignkoncept som de och förhoppningsvis andra brukare i Rinkeby och Akalla kan känna igen sig i och relatera till.

Två lyckade workshops med ljus bidrog till att vi fick mer förståelse för ungdomarnas vardag, aktiviteter och behov samtidigt som de fick en rolig och lärorik kväll med mycket ljus!

 

Efter båda dessa workshops har vi fått feedback från ungdomarna som tyckte det var toppen!

Ljusdesign på Tyréns har en plan att i höst stärka vår kompetens på området genom att samverka och få råd av våra kollegor på socialhållbarhet och på strategisk samhällsanalys. Detta känns extra viktigt i vad som ofta kallas socialt utsatta områden – något vi vill slippa att de kallas. Vi pratar hellre som attraktiv miljö eller oattraktiv miljö oavsett var du bor och gör vad vi kan för att göra den attraktiv!

Vi ser fram emot fler workshops i höst och hoppas att få samarbeta med många fler Tyrénare i dem.

Från vänster: Lina Färje, Jonas Malmberg, Deike Ladwig

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg