Vernissage av Välkommen till biosfären

I torsdags var det vernissage av Svenskt tenns nya utställning Välkommen till biosfären. Utställningen som knöt an till Svenskt tenns publikation om företagets eget miljöarbete var producerad av Eric Ericsson och Lars Arrhenius i samarbete med Svenskt tenns kurator Karin Södergren.

Den långsmala sal som vätter mot Strandvägens vågskvalp och vanligtvis är tätt möblerad med företagets egna produkter var överraskande avskalad och sparsmakat kurerad med ett fåtal objekt. Nästan inga av företagets kurviga möbler eller blommiga textilier syntes till utan hade istället lämnat plats åt små kuber där den svenska naturen lyfts in och textstycken med enkla pictogram täckte väggarna. I rummets fond snurrade en sorts evighetshjul i starka neontoner och påminde om maskineriet som ständigt maler på med fabrikers oupphörliga utsläpp och människan som går runt, runt i samma bana. Utställningens budskap var starkt kritiskt till hur dagens konsumtionsmönster, produktionssystem och livsstilsval påverkar de globala strukturerna och framför allt vår miljö. Texterna var ironiserande och bitvis humoristiskt formulerade med strama figurer som förstärkte de distinkta budskapens svärta.

 

Pictogram hjälper till att illustrera de slagkraftiga och humoristiska budskapen.

En stor del av det utställda materialets innehåll var för mig som besökare inte överraskande nyheter, snarare kontexten de presenterades i. Kanske är den tänkta målgruppen mindre inläst på klimatfrågor eller mer konservativa i sitt konsumtionsmönster varpå vitsiga texter om kärnfamiljen och oljebaserad produktion är mer ögonöppnande. Även om besöket i sig för mig inte var en chockartad upplevelse så var det glädjande att se klimatfrågan beredas plats och lyftas i ett oväntat sammanhang och det bjöds på underfundiga formuleringar som fick mig att le flera gånger under kvällen.

 

Spelet om biosfären. Vem vinner – och vem blir i så fall den verkliga förloraren?

För den som känner sig lockad att besöka Svenskt tenns biosfär så pågår utställningen till och med 27 oktober 2019 på Strandvägen 5 i Stockholm: https://www.svenskttenn.se/sv/utstallningar/valkommen-till-biosfaren/

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg