Varför går utvecklingen bakåt för belysning i kontor och skolor?

Introduktion!

Detta är mitt första blogginlägg i landskap- och ljusbloggen. En presentation av vad jag tänkte skriva om i mina inlägg kanske därför passar. Jag är ljusdesigner så det är ämnen relaterade till ljusdesign jag kommer fokusera på, det kan innefatta interiör belysning, exteriör belysning, belysningsstyrning, interaktiv belysning, belysningsteknik, dagsljus, biologi och fysik eller ja en massa mer som finns inom det förvånandsvärt breda området ljusdesign!

Utan ljus kan vi inte se. Utan ljus kan vi inte förstå eller orientera oss. Utan ljus och utan mörker får vi inga kontraster och kan då heller inte se bra. – Så enkelt är det

 

Varför går utvecklingen bakåt för belysning i flera offentliga och kommersiella lokaler?

Tanken slår mig om & om igen, jag påmindes dessutom från Annells nyhetsbrev häromdagen, tanken på hur mycket dåligt ljus det finns.

Det är idag alldeles för vanligt att vi stiger in i klassrum, kontor och även i andra offentliga lokaler och möts av ett platt, helt jämnt ljus, ett ljus som saknar förmågan att lyfta former och skapa skuggor. Något som går stick i stäv med vad vi vet om synsinnet, välmående och hälsa kopplad till ljus och även mot att framhäva arkitekturen där ljuset är. Vår syn bygger på kontrastseende, utan det saknar vi något för att förstå vår omgivning. Att det påverkar vår hälsa negativt kan de flesta av det kunna anta och för den intresserade kan jag utveckla och bifoga material att läsa vid annat tillfälle.

Det finns idag en uppsjö av forskning kring ljusets betydelse för oss, så varför verkar det gå en trend tillbaka till 60-talets ljusmattor med allmänsjus? Då var det prismatiska eller opala lysrörsarmaturer som var infällda som gav flimmer och ett dött ljus, oftast i format 60 x 60 cm. Idag är det infällda LED-armaturer med samma mått och liknande optik som ger ett lika trist och platt resultat, förödande för en trivsam miljö. Vi ser dem överallt i sjukhus, hotell, kontor, skolor och butiker.

När arkitekter* och ljusdesigners på slutet av 70-talet började protestera mot dessa ljusmattor så var de med kloka koncisa besked:

”Visuellt stimulerande ljusmiljöer beskrevs med begrepp som Synbarhet, Rumslighet och Atmosfär i ambitionen att skapa vackrare, tydligare och därmed trivsammare vistelsemiljöer.” (citat: Staffan Annell)

Någonting hände då och det blev gradvis bättre tills den första LED-plattan föddes. De går att köpa billiga och det finns en uppsjö av typer från olika leverantörer som skiljer i både kvalitet och pris och många kan köpas hos grossisten. Det är dock främst de billiga som lockat i min mening, varför det i många belysningsprogram hos fastighetsägare, företag och kommuner finns inskrivet en 60×60 LED-platta som ska användas som standard. Vi ser därför igen dessa platta, urvattnade belysningsmiljöerna som saknar både kontraster och fokuspunkter som inte underhåller någon. Kombinationen av LED plattor och ständiga luxkrav på mattor med 300-500 lux. stärker detta monotona intetsägande ljuset ytterligare och gör intet för att stärka den arkitektoniska miljön.

Så det är inte bara att billigheten tagit över utan öven att standarder för luxmattor stirras blint på av okunniga beställare.

Faktum som verkar missas i samtliga projekt är detta:

Så det är hög tid att kompetensen hos ljusdeisgners börjar nyttjas på allvar. Att beställare och även arkitekter* ser behovet av ljusdesignern i sina projekt; Ljus är grundläggande för att skapa miljöer där människor trivs. Ljuset påverkar såväl männikors välbefinnande som säkerhet och upplevd trygghet. Belysningsbranschen släppte 2018 en rapport som genomförst i samarbete med Novus där resultatet inte kan sägas vara annat än unket:

  • Sju av tio arkitektkontor anlitar extern konsult för ljus men det är i de allra flesta fallen en elkonsult (inte en ljusdesigner).
  • Endast ett av tio arkitektkontor anlitar en ljusdesigner, och då enbart i hälften av projekten.

Det är olyckligt att så många missar att se vinsten med att anlita en ljusdesigner, en expert med special kunskap i hela ämnet. Får vi chansen att samarbeta tätare från tidiga skeden med beställare och arkitekter* så kan vi tillsammans få till dimensioner som inte bara skapar bättre energianvändning utan som även ökar välbefinnande och trivsel och dessutom förhöjer arkitekturen genom att lyfta gestaltningen av en byggnad eller en plats.

Det är hög tid att bygg och fastighetssektorn, likväl som kommuner och andra beställare av belysning inser det här! I en tid där vi spenderar så stor del av vår dag på arbetsplatser och under stress och i en värld där vi inser att resurser måste hushållas mer med så är det helt klart dags för att ljusdesignern får ta spets för belysning och frångå platt, kontrastlöst och trist ljus från 60×60 LED-plattor.

*Inredningsarkitekt, Arkitekt och Landskapsarkitekt i texten kallade som arkitekter för enkelhetens skull.

Platt, dött, skugglöst, trist


 

 

 

 

 

 

Inge vidare seende stödjande här heller.

 

 

 

Men det går att göra annorlunda och det behöver varken vara dyrare eller dra mer energi!

 

 

Mer än detta räcker väl för idag. Men fler av mina inlägg kommer så var beredda på en rad ämnen inom ljusdesign och samhällsbyggnad.

 

/Kim

 

refereser; belysningsbranschen, Annell och bilder från bla. Erco och XAL.

 

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg