Ett samtal om blomsterplanteringar i Stockholm. Tyréns är med och designar och planerar

En kollega till mig Rebecka Grönjord har varit med och designat Stockholm stads blomsterurnor och rabatter på gatumark. Vi hade en lunch tillsammans där vi pratade lite om projektet.

Vilka är det som är beställare?

– Det är Britt-Marie Alvem på Trafikkontoret i Stockholm stad som är beställaren där jag tillsammans med Hildegun Varhelyi (Varhelyi & son) tar fram blomsterprogram för gator och torg. Några stadsdelsförvaltningar i både innerstaden och i ytterstaden har hakat på och vill ha också följa samma tema på sina planteringar.

Hur länge har Tyréns varit med i projektet?

– Det är nu andra året som jag är med medan Hildegun har jobbat med detta sedan 2007.

Hur lång tid före börjar ni att planera för planteringarna?

– Vi har börjat tidigt på våren med att planera för de planteringar som ska synas ute på stan året därpå. Så det är en process på nästan 1,5 år.

Hur går ni tillväga?

– Först väljer vi ett färgtema utifrån en inspirationskälla. I år var t.ex. färgtemat blått och rosa med inspiration från planteringarna utanför slottet Versailles och kinesiskt 1700-tals Famille Rose-porslin. (Anm. Jag googlade och såg att det var ett vackert porslin med rosa blommönster.) Sedan gör vi en programhandling efter att vi tagit fram kombinationer av växter som ska planteras ihop och gjort planteringsplaner för rabatter och urnor. Vi anger också hur urnorna ska placeras på de olika platserna och har varierade planteringar beroende på om urnorna står i sol eller skugga.

Men ni gör inte bara sommarblomsprogram för Trafikkontoret, eller hur?

– Nej det stämmer vi gör också ett lökprogram för vårlökar och sedan blomsterarrangemang för speciella tillställningar som t.ex. en Pride-flagga bestående av sommarblommor, arrangemang för kulturfestivalen, Open street och prinsessan Madeleines bröllop.  Sen har vi också planteringar med hösttema på vissa platser i staden.

Vilket är sommarblomstemat för 2014?

– Det är hemligt fram till dess sommarblommorna planterats ut.  

Tack Rebecka för ett kul samtal.

Jag lovar härmed att följa upp och delge er läsare så snart temat för nästa års sommarblommor offentliggörs i vår.

IMAG0942 sommarbl_mariatorget sommarbl.mosebacke IMG_0241 IMG_0246

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg