Minnen från Islandsresan

lavatunnel ljusdesign belysning

Nu ska jag berätta om vår studieresa till Island i höstas. Alla ljusdesigner från hela landet fick åka med – premiär! Vi har blivit rätt många – 14 ljusdesigners är vi på Tyréns – och det var mycket uppskattat att får träffa och lära känna alla mer utanför vardagens ramar. Jag tänkte inte berätta från dag till dag utan att ge er en berättelse som påminner om minnet – det dyker upp olika minnen här och där, de dansar lite som de vill…

Imagine Peace Tower
Vi beundrade de glittrande regndropparna och ljuset som skjuts upp mot Islands molntäcke. Ljuset i kombination med regndropparna upplevde vi som magiskt. Samtidigt som vi beskådade Imagine Peace Tower spelades Elton Johns ”Imagine” som förstärkte upplevelsen…

lighting light art monument lighting light art monument

En av den mest kontroversiella ljuskonstinstallationen finns här på ön ”Videy” nära intill Reykjavik. Det känns givande att kunna uppleva den starka tjocka ljusstrålen själva för att diskutera den kritiskt. Monumentet skapades av Yoko Ono och heter ”Imagine Peace Tower”. Budskapet är stark, ljusföroreningen är kraftig. Balansen har konstnären nog försökt att hitta genom att begränsa tiden den tänds till viktiga datum, totalt 20 kvällar om året, i ca 4,5 h genomsnitt per kväll.

 

mossa mossa

Lavatunneln – into the tunnel
Känslan av att ligga på mossan på Island är något vi också kommer komma ihåg länge. Sedan var det dags för ett underjordiskt klättringsäventyr. Lavatunneln skapades naturligt när lavamassa hade kallnat på ytan medan det längre ner fortsatte ett lavaflöde. Hela tunneln har nyligen fått en balanserad och välgenomtänkt ljusgestaltning och fick hela ljusgänget att häpna. Även dagsljusöppningar – perfekt runda – fanns av helt naturliga skäl då den kallnade lavamassan hade rasat ner för länge sedan. Vi fick även här möjligheten att uppleva totalt mörker något de flesta sällan gör i sina liv. Det var mäktigt att känna efter med sina andra sinnen.

lavatunnel ljusdesign belysning lavatunnel ljusdesign belysning

 

Ute i stadens konstkvater
Vi samlar vulkanstenar till barnen hemma som finns även i Reykjaviks vanliga urbana miljön. Några av oss klättrar på strandkantens grova stenmur och hoppar från sten till sten tills vi kommer till en oväntat fin konstighet: en handgjord kulle täckt med gräs formad som en kupol. Den bestiger vi allt eftersom, ser över hamnområdet som numera är en plats för urban utveckling med restauranger och den fina konstgallerian Marshall House. Den besöker vi såklart och tittar även förbi Olafur Elias studio som känns mer som en ”exhibition space” den med. Här kan vi beundra många olika objekt i ljus, färg och skuggans anda. En rund spegel – halva på golvet, halva på väggen – fångar min fascination: jag ser inte mina egna ögon var jag än förflyttar mig, dem hamnar just i kanten där golv och vägg möts.

Reykjavik stad färg

olafur eliasson

 

Blue lagoon
Åtta ljusdesigner springer som galningar för en väl förtjänad och mycket-sedd-fram-emot wellnessupplevelse och ljusupplevelse- så klart! Bussen gick från en annan bussterminal än förväntat. Alla hann – tack och lov –så började en underbar eftermiddag med guidad rundtur av Gudjon, ljusdesignern bakom den otrolig finstämda belysningen av Blue lagoon spa resort. Mycket uppskattat var den designade solen och även det artificella månljuset som går upp ovanför sängen varje dag och natt. Generellt var detaljnivån och finstämdheten imponerande, särskilt när det gäller balansen mellan dagsljus och elektriskt ljus.

Blue lagoon spa ljus hotel ljusdesign spa blue lagoon

interiör belysning  

 

Ingen ljusdesign-studieresa utan kvällsvandring
Kvällsvandring genom Reykjavik guidades av ljusdesigner Gudjon Sigurðsson och Kristjan Kristjánsson från Liska Lighting Island. Vi tittade på projekt och diskuterade Reykjaviks kvällsidentitet. Vi kunde konstatera att det fanns mycket att förbättra ur belysningssynpunkt men blev också lite oroliga när vi fick se ganska brutala exempel på ny belysning. Belysningen för den nyrenoverad shoppinggatan mitt i centrum fick bra betyg, bara en miss i samordning med ett annat projekt uppmärksammade Gudjon själv. Generellt verkar stadsplaneringen i Reykjavik ännu vara i sin linda. Det finns stor potential men rätt mycket satsning behövs rent ekonomiskt.

 

Harpa Concert Hall
Det nya konserthuset Reykjaviks är ett nytt landmärke både dag och natt. Ritad av Henning Larsen Arkitekter i samarbete med Olafur Eliasson Design Studio, Harpa Concert Hall var en magnetisk anledning för oss ljusdesigner att resa till Island. Det uppstod ett tilltalande kulturcentrum ur detta samarbete. Glasfasaden med sin kristalliska utformning skiftar subtilt i pastellfärger dagtid medan nattetid blir uttrycket kraftigt och dynamiskt. Vi diskuterade på plats och såg nog mer potential för fasadens ljusprogrammering. Interiört fick vi en bra guidad tur och kunde kika in i stora konsertsal samt mer backstage. På vägen tillbaka med båt från Imagine Peace Tower såg vi Harpa i mörker och på håll – vi fick titta flera gånger för att förstå vad vi såg på, då det ljuset som reflekterades i fasaden frakterades om och om igen framför våra ögon. En video skulle vi kommit ihåg, men vi var för överväldigade.

Harpa Concert Hall Konserthus Rejkjavik

Harpa Concert Hall Konserthus Rejkjavik

 

Hållbarhetscheck:
Social hållbarhet: Absolut – vilken rik inspirationsresa för hela gruppen, vilket bra tillfälle att träffa alla över regionens och utanför arbetets och vardagens begränsningar!

Ekonomisk hållbarhet: Förvånansvärd bra. Vi klarade oss med en stram budget och även fick till det med sena bokningar! Bra jobbat alla ni som organiserade och fixade!

Ekologisk hållbarhet: Det blev ju en flygresa även om klimatkompenserad med projektet Godawari Solar Power (CDM & Gold Standard) i Indien. 225 kr / CO2-ekvivalent. Vi var 13 resenärer och flög från Stockholm via Oslo till Reykjavik = 18ton CO2 (klimatkompenserad). Lokalt åkte vi ofta med kommunal busstrafik. Vi lärde oss att det var faktiskt människans påverkan av – Vikingarna – som högg ner alla Islands träd bland annat för att röja åker- och betesmark och för byggnadsmaterial och ved som gjort att Island idag är känt för sitt karga landskap. Det finns en isländsk vits som går så här: Hur tar man sig ut ur en isländsk skog? Man ställer sig upp.På 90-talet satsades dock stort på att plantera miljontals plantor varje år, som nu växer så det knakar, ironisk nog, tack vare det varmare klimatet. Dock smälter landets glaciärer med en hisnande fart, skrämmande tyvärr.

klimatpåverkan resa flyg

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg