Listen to the light

”Listen to the light” kallade vi vårt evenemang, en del av ”International Year of Light 2015”, som gick av stapeln förra veckan på Konstfack och som var utformat som en undersökning av dynamiska stämningar med ljud och ljus. Kvällen startade med en inspirationsföreläsning av Deike Ladwig och sedan fick besökarna uppleva en ljud- och ljusinstallation i det nyinvigda labbet ”Studion”.

Vi bad deltagarna att tolka stämningarna vi skapat samtidigt som att känna av vilken kontext de personligen associerade med upplevelsen. Denna tolkning skulle sedan placeras i ett upplevelse-diagram för att på så sätt se om det finns några gemensamma nämnare i våra upplevelser. Vi diskuterade tillsammans om vad som upplevdes lugnande respektive aktiverande samt om det var en positiv eller negativ upplevelse.

Resultatet var både förväntat och överraskande! Ljudet styrde kontexten mest visade sig under diskussionen och det påverkade som förväntat uppfattningen av ljuset. Intressant nog kopplade många ihop två av scenariona som mer kompatibla vad gäller ljus och ljud.

Slutligen frågade vi i vilken situation man skulle kunna tänka sig denna typ av dynamisk installation i en offentlig miljö; svar som tunnlar, passager, hållplatser och parker kom upp. Vi från ljus- och akustikavdelningarna skulle gärna vilja utveckla möjligheterna med dynamiska ljud- och ljusinstallationer och se mer av detta i framtida projekt i staden!

Hela undersökningen kommer nu bearbetas och sammanfattas i en artikel som publiceras i Ljuskultur senare i vår.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg