Light Symposium dag 1

För tredje gången anordnades Light Symposium av Ljuslaboratoriet på KTH. 2 dagars föreläsningar på temat ”Light and Architecture: Multi-sensory experiences” av internationella forskare, ljusdesigner och arkitekter.

En av de mest intressanta talarna var Frida Escobedo, arkitekt från Mexiko, som visade upp en rad inspirerande projekt, bl a årets Serpentine Pavilion i Hyde Park. Hon talade på temat “Light: Architect and Painter of spaces” som relaterade till hur hon arbetar med dagsljus i sina projekt.

Ett återkommande element i hennes byggnader är olika varianter av raster för att filtrera ljuset vilket är nödvändigt i den typen av klimat hon ofta jobbar i. Hon visade också upp exempel där hon använt dikromatiska filter i dagsljusinsläppen för att färga ljuset och skapa en variation över tid. Under frågestunden fick hon utveckla om sin relation till dagsljus och de förhållanden som finns i Mexiko. Hennes förhållningssätt till dagsljuset är starkt präglad av den miljö hon kommer ifrån liksom belysningskulturen för det elektriska ljuset. Hon var fascinerad av alla lampor i fönstren med varmt och mjukt ljus under denna årstid här i Sverige.

 

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg