LED’s be honest! Glödisens historia och framtidens sken

…och så kom leveransen till det lilla ljusdesignkontoret jag jobbade på förr: en stor pall med hundratals glödisar (glödlampor alltså = glödljuskällor) så att det skulle räcka framöver för var och en ljusdesigners hemmabruk. Ett tag i alla fall. Glödisar brinner ju endast runt 1000h fast bra lite längre om man dimmrar dom, vet ljusfolk. Men den nya ljuskällan alla pratade om – L E D – skulle lysa i 100.000h! Ingen trodde riktigt på det. Det lät ju helt otroligt. Det fanns mycket man kunde vara tveksam till. Färgåtergivningen var dålig (Ett mått på hur väl ljuskällan tar fram alla materialfärger jämfört med dagsljus.) Samma binning gav ändå olika toner av vitt ljus och retrofit LED ljuskällor fruktade vi skulle ge en lika grå och tråkig ljusmiljö som kompaktlysrör.

Ändå bestämde EU helt enkelt att glödlampan skulle förbjudas.

LED var framtiden. Vi måste spara energi för miljöns skull. NEJ skrek hela ljusdesigners kören. Det skär i hjärtat! Vi kommer att tappa den fina glödande tråden! (Jag ylade högt, jag med.) Bara 11 år senare specificerade jag retrofit LED-lampor till specialdesignade ljuskronor för Stockholms konserthus, med gott samvete. Vilken resa LED teknikutvecklingen har gjort!

Är det dags att tacka den fria marknaden? Knappast. Det var ett politiskt beslut att förbjuda glödlampan. Ett politiskt beslut som visade sig att ge teknikutvecklingen en kickstart som sedan tog full fart. Så fort tillverkarna blev tvungna att tänka om, blev det en djungel av LED ljuskällor. De var dyra i början och för den vanliga konsumenten blev det svårt att veta vilken produkt var av hög kvalité.

Men LED’s be honest – sparar vi energi för att vi använder LED?

Ja och nej. I många smarta projekt sparas en hel del och det är fantastiskt! Men sanningen är också att LED finns överallt nu. Den byggs in, vävs in, lyser hit och dit. Detta sparar inte energi. Så till slut landar vi där igen.

Vi kan spara energi med LED men bara när viljan finns och koncepten är genomtänkta.

Det krävs välbalanserade designförslag för det offentliga rummet som tar hänsyn till alla aspekter så som de ekologiska värden samtidigt som de ekonomiska och sociala värden.

I glödlampans historiska exempel ser vi hur ett rätt så progressivt politiskt beslut triggade en förändring. Tvång att tänka om, det gillar inte vi. Och individens frihet/yttrandefrihet och mänskliga rättigheter ska vi absolut vara måna om. Men tänk om det finns en chans i dessa kristider – både klimat- och hälsokris? För det är så svårt att bli av med sina vanor, att ställa om.

Chansen jag ser är möjligheten att stanna upp och känna efter… tänka efter.

Hur brukar vi göra, vad saknar jag nu? Vad värdesätter jag? Vad fungerar ändå förvånansvärt bra?
Vilken snabb digital omställning det har blivit – titta vad vi kan när vi måste! Klimataktivisterna påminner oss att vi behöver en systemförändring. För att göra en sådan grundläggande förändring behöver vi inse att vi befinner oss i en kris. Corona-krisen har tagit över rätt mycket av allas vardag, samtal och tankar. Men ja, glöm inte klimatkrisen!

Ta till vara på tiden när projekten inte sprutar ur allas öron. Reflektion och nytänkande för att utveckla innovativa idéer kräver rum och lugn för kreativa tankeprocesser.

Ta en lång vårpromenad och håll kontakt med dina kära via digitala kanaler, så himla bra att det är möjligt idag!

//Deike Ladwig

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg