Klätterväxthus Gyllins trädgårdar temalekplats

Gyllins temalekplats – utflyktstips för sommaren

Sommaren, och kanske semestern, är här. På min sista arbetsdag innan semestern vill jag passa på att bjuda på ett utflyktstips; Gyllins temalekplats i Malmö.

I våras invigdes Malmös nyaste temalekplats som Tyréns har projekterat och varit med och utvecklat gestaltningen för. Och vilken folkfest det var! Barn och föräldrar som lekte överallt och Malmö stad hade ordnat fint med tipspromenad och att barnen kunde så sin egen sockerärt.

På platsen låg länge en stor handelsträdgård, vilket raderna av påskliljor och blommande japanska körsbär vid entréplatsen ska påminna om. Temat för temalekplatsen är just Trädgård och odling, för att knyta an till platsens historia. Från entréplatsen skymtar man klätterväxthuset där borta i gläntan. Runtom spången håller en fuktäng på att etablera sig.

Gyllins trädgårdar temalekplats, spång med påskliljor, äppellund

Klättring på "mördarsnigeln" på Gyllins trädgårdar temalekplats

Genom sparade nyponsnår och knotiga äppelträd når man fram till lekplatsen som ligger i en öppen glänta, men där leken sprider sig in bland träden. I det gamla ”växthusskelettet” finns gungor och hängmattor och regnskyddade sittplatser.

Konceptet bygger på att lekplatsen (eller trädgården om man så vill det) har två delar med olika stämning: en mer ”fin” trädgårdsdel med odlingsbäddar, växthuset och sittplatser – och en ”bakgård” bakom planket där man får lite mer skit under naglarna. Här kan man gräva med sand, köra runt skottkärror med vatten och besöka ”utedasset”. Här har också en stor ”mördarsnigel” landat, och lämnat efter sig ett slemspår av gummiasfalt. På trädgårdens ”framsida” finns odlingslådor med massor av ätbart. Även inne i skogen växer bärbuskar, rabarber och annat matnyttigt.

Gyllins trädgårdar temalekplats, klätterväxthus och morotskruka

Gyllins trädgårdar temalekplats, zinkhink och lekplank

Efter invigningen har jag varit tillbaka och utforskat lekplatsen med mina två barn. Vi roade oss i flera timmar och jag njöt av att se hur mina och andras barn tog anläggningen i besittning.

Landskapsarkitektur handlar en hel del om att ”mjukt regissera”. Man diskuterar, planerar och ger rum för händelser som man hoppas ska hända – men man kan ju bara gissa, inte veta, hur människor kommer välja att använda en plats. Så när jag såg ett syskonpar, mycket metodiskt, hjälpas åt att fylla en skottkärra med vatten, försiktigt rulla den mot sandlådan, och där noggrant blanda ihop geggamojja med helt rätt proportionerna av sand och vatten, så log jag stort inombords. För det var just en av alla viktiga händelser som vi planerade för i projektet.

Gyllins trädgårdar temalekplats, snigelklätter och skottkärra

Gyllins trädgårdar temalakplats, smultronplock och klätter på vridna trädstammar

Stina Linder, landskapsarkitekt på Malmö stad, har stått för grunden till gestaltningen, som sedan har utvecklats och detaljerats tillsammans med oss landskapsarkitekter på Tyréns. SketchUp har varit ett viktigt verktyg både för att i 3D utveckla gestaltningen och i designen av alla specialbyggd utrustning och lekutrustning som hinkar, plank, bänkar, ”utedass” och gungväxthus. Tyréns har ansvarat för projektering och konstruktion av lekplatsen och entréområdet samt utformningen av den stora mängden specialbyggd utrustning, med undantag för snigeln och klätterväxthus som Monstrum ansvarat för.

På lekplatsen finns picknickbord, så ta gärna med lunch eller fika hit. Toalett finns tillgängligt vid entréplatsen och håller öppet under sommarhalvåret.

Välkomna att leka loss i sommar!

 

Hitta hit:
Karta till lekplatsen (Google maps).

Entrén till lekplatsen ligger i södra änden av Vimmerbyvägen.

Närmsta busshållplats ”Malmö Gyllins trädgård” finns 5 min gångväg från lekplatsen och kommer man med bil parkerar man enkelt vid förskolan jämte entréplatsen.

 

 

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg