Hopp om napp vid Magelungens strandpromenad!

En solig torsdag besökte vi Magelungens strandpromenad där de senaste delarna nyss färdigställts. Sjön Magelungen ligger söder om Stockholm, i stadsdelen Farsta. Projektet, som är en del av satsningen Grönare Stockholm, är genomfört av Farsta stadsdel i samarbete med Trafikkontoret Stockholms stad.

Tyréns har stått för gestaltning av en platsbildning vid Edö samt mindre nedslag vid Tallkroken och Fågelviken. Vid Edö har den tidigare bryggan bytts ut till en ny brygga som både är mer säker och tillgänglig. Dessutom har den nya bryggan ett mönster som gör den till ett litet smycke vid vattnet året om. Nya tillgängliga gångvägar och en ny trappa med tillgängliga handledare leder tryggt ner till bryggan som nu är enklare att angöra och vistas på även av rullstolsburna besökare. Omdaningen var önskad och efterlängtad av bland annat de som bor och arbetar vid närliggande Edö servicehus. När vi var ute på plats mötte vi Bosse och Gösta som fått hjälp att rulla ner i rullstol för en fisketur. Bosse berättade att det finns både gös och gädda i Magelungen och var hoppfull att få napp.

Ovanför bryggan har den tidigare platsbildningen utvecklats med bland annat ny möblering med en granitmur som fungerar som stadig avskärmning mot intilliggande gångväg. Ett parasoll ger möjlighet till skydd från solen. Flera intilliggande ytor har utvecklats till blomsterängar och de första skotten var på väg upp. Förutom att ge parkslingan ett mer varierat intryck så bidrar ängsblommorna till platsens biologiska mångfald. Ängsblandningarna är utvalda utifrån att de ska vara god nektarkälla till pollinatörer och består av växter som blommar under lång tid av säsongen.

Invid Magelungens strandpromenad finns flera fina platser att slå sig ner på under promenaden. Nu bidrar omlagda och bättre tillgängliga gångbanor och ny utrustning till mer inbjudande vistelse i det populära området.

Fler bilder och information om Magelungens strandpromenad finns under fliken för landskapsarkitekturprojekt på tyrens.se.

Strandpromenaden invigs tisdagen den 22 september. Läs mer hos Stockholm stad.

Vid pennan, Maja Josefsson

 

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg