Bokträd Fagus sylvatica

Hållbar begravningsform blir levande skog

I veckan kom TT ut med nyheten om den italienska designerduon Anna Citelli och Raoul Bretzel som lanserade idén en mer hållbar begravningsform – Capsula Mundi. De föreslog att människor skulle begravas i en kapsel av stärkelse, istället för i kistor som kräver fällning av uppvuxna träd men bara används en gång. Ovanpå kapseln skulle man sedan plantera ett träd som kan få näring från kapseln och den förmultnande kroppen.

Murgröneskog begravningsplats

Murgröneskog på Mariebjerg kyrkogård, Köpenhamn

Jag var försiktigt positiv till idén när jag läste om den, och ju mer jag tänker på den ju bättre ter den sig. Det finns något poetiskt och trösterikt med idén om att kretsloppet går runt, att ens kropp ger näring till ett växande träd. Att ens barn, barnbarn och vänner ser hur trädet växer sig större för varje år, stryker över stammen eller kanske äter ett äpple från dess kvist (?).
Men den kanske största vinsten hade varit om man låter de skogar som skapas vara tillgängliga som rekreationsplatser för människor, i form av tätortsnära skogar. Traditionella begravningsplatser upptar idag ganska stora arealer, ofta på centrala lägen i städer, och används i liten grad av allmänheten. Kanske av tradition, kanske för att de traditionella kyrkogårdarna är för ”laddade” eller symboltyngda. En skog, kanske med små enkla plaketter med namnen på de döda, hade kunnat få en mycket friare och vidare användning och varit en tillgång för städerna.
Grav på begravningsplats i Prag

Grav på begravningsplats i Prag

Själv hade inte haft något emot att bli begravd i en kapsel, och vill väldigt gärna få ett träd planterat på min grav. Jag har under veckan gått och klurat på vilket träd jag skulle valt. Först tänkte jag ett maffigt bokträd. Eller kanske en stilig hängbjörk, en sån vi har i vår trädgård.

Men nu tror jag att jag vet: Jag vill vara ett träd som ger sådär lagom mycket skugga, kanske ett fågelbär som växer snabbt och ger fin blomning. Och den dagen mina barn dör skulle man plantera två små späda bokträd under min krona, där de skulle få det skydd som bokplantor så väl behöver. Sen kan de växa om mig och ta över showen.

Blommande fågelbär Prunus avium 'Plena'

Blommande fågelbär

Vad skulle ni valt?


Läs mer om Capsula Mundi:

Sydsvenskan om den nya begravningsformen

Hemsida Capsula Mundi

 

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg