Årets blomsterprogram i Stockholm

Jag skrev under förra  året om Stockholm stads blomsterprogram som min kollega Rebecka Grönjord varit med att planera och designa. Jag lovade då att återkomma när 2014 års blomsterprogram presenterats. Nu är det dags!

De första blomsterurnorna med Stockholms vårprogram är planterade och årets färger är presenterade vilket är varianter av violett och orange. Urnorna utanför Stadshuset planteras först för att sedan snabbt fyllas på med över 700 urnor och många rabatter både inom och utom tullarna.

Årets tema är inspirerat av Claude Monets färgstarka tolkningar av planteringarna i hans trädgård i Giverny. Där skildrade han, i några av sina senare målningar, spelet mellan skuggor och solljus längs rosengången med varma violetta och orange toner.

Claude_Monet_025

Exempel på växter som planteras under våren är violer och penséer i lila, mörkviolett och orange, blandat med alunrot med rödorange bladverk. Vissa planteringar är kompletterade med buskar av kopparhäggmispel som på våren har ett vackert rostbrunt bladverk och lökväxter som tulpanerna ’Black Jack’ (mörkt violett), ’Annie Schilder’ (rödorange) eller narcissen ’Kedron’ (gul med orange trumpet).

DSC06979

IMAG1655

Veckan efter midsommar kommer vårens blommor att lämna plats för sommarblommorna. Då är det återigen dags för mig att gå ut på stan och plåta fina blommor.

Glad påsk önskar hela landskapsavdelningen från ett soligt Stockholm!

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg