Konsten att se in i framtiden (och möjligheten att påverka den)

Vad är det för fel på mig?

För ganska precis ett år sedan anordnade jag det som jag tror blev Tyréns första klädbytardag här på region öst. Det skulle bli starten på 2018-års nyårslöfte; att inte köpa ett enda klädesplagg och inga nya skor.

Det här nyårslöftet beslutade jag mig för som en följd av ytterligare ett ”jag-har-inget-att-sätta-på-mig”-utbrott. Men för en gångs skull stirrade jag inte in i den överfulla garderoben och undrade vad som var fel på den, utan vände mig mot mig själv. ”Vad är det för fel på MIG”?

Där den vanliga lösningen brukade vara att uppdatera garderoben, uppdaterade jag istället mig själv. Det var inte mina kläder det var fel på. Det var MIN inställning till dem som var fel.

Efter ett krafttag med rensning, klädbytardagar och en ny strategisk galg-plan stod jag för ett år sedan redo att ge mig in i tolv månaders köpstopputmaning.

Hur har då detta år gått?

Det är när det blir tufft som de tuffa reser sig

Om jag blickar tillbaka på året som gått är det främst fyra tillfällen jag minns som extra svåra och där det verkligen kliat i fingrarna att köpa nytt:

 1. Tidigt i köpstoppet dök det upp en supersnygg, senapsgul byxdress i mitt instagramflöde. Mitt shoppingbegär vaknade genast till liv. Jag lyckades dock stå emot inköpet (man ska ta nyårslöften på allvar). Sedan dess har jag markerat alla liknande annonser i sociala medier med ”dölj annons – detta är ej relevant för mig” för att förhindra att jag behöver suktas. Nu ser jag nästan aldrig klädannonser längre och en stor del av lockelsen är borta.

Gör ett aktivt val och säg nej till annonser som lockar dig att köpa kläder

2. Jag tyckte inte att jag hade något kul att ha på mig på midsommar. De somriga klänningarna jag hade var för kalla i det dåliga vädret och de varmare kläderna var i sin tur inte tillräckligt somriga. Men jag löste detta moment 22 med mina favoritbyxor som jag mer eller mindre går i jämt och en topp som jag faktiskt fyndade på Tyréns klädbytardag.

 

Midsommar firades i en vit topp jag fyndade på klädbytardagen

3. I somras gjorde jag en husbilsroadtrip i Europa tillsammans med tre väninnor och jag ville ha en ny bikini till resan. Jag tänkte ”hur mycket klimatpåverkan kan en enda liten bikini ha?” Det är jag väl ändå värd? Jag var ju trots allt nydumpad och skulle visa upp mig för italienska män! Jag hämtade min korg med badkläder och räknade att jag hade tolv stycken set. Därmed kunde jag inte motivera att jag faktiskt behövde en ny, hur snygga dessa potentiella italienare än skulle vara. Så jag gjorde roadtrippen i gamla bikinis och det gick ju hur bra som helst. Resan blev inte ett dugg sämre. (Vi hade visserligen kraftigt missbedömt det klientel som faktiskt finns på husvagnscampingar runt om i Europa så det fanns inte särskilt många av rätt målgrupp att visa upp sig för, men det är en annan femma)

4. Jag ville ha ett par nya, snygga höstboots med klack nu när regnet äntligen gjorde entré efter en hel sommar av frånvaro. Men när jag hämtade kartongen märkt med ”vinterskor” på vinden och kände att den nästan var för tung för att bära ner, insåg jag att det vore ren idioti att köpa ett par till skor. Nu går jag som mest omkring i ett par gamla skor som jag köpt på Emmaus tidigare och som mamma tycker är skitfula. Troligtvis tycker nya pojkvännen det också även om han är för snäll för att erkänna det, men skorna är jättesköna och bäst av allt; de medför ingen klimatpåverkan.

Det finns mycket att vinna

Så om detta var utmaningarna i år vill jag också lyfta de fyra främsta fördelarna med mitt år av köpstopp:

 1. Såklart, högst upp på listan, minskad påverkan på miljö och klimat (samt plånbok)
 2. Jag har gått i udda outfits som jag inte haft på flera år. Ibland har jag behövt vara väldigt kreativ för att se till att använda alla plagg som jag har i garderoben vilket har varit superkul!
 3. Jag har nästan helt slutat ha klädutbrott. Tänk att det var så enkelt att sluta med något som bara spred negativ energi
 4. Jag har påverkat andra. Vid flera tillfällen har vänner och bekanta blivit nyfikna på mitt nyårslöfte och inspirerats av detta. Det har helt enkelt blivit en snöbollseffekt och jag tror att det är just den sortens snöbollar som är en stor nyckel till framgång i arbetet med att begränsa vår globala uppvärmning (Hurra! Mer snöbollar åt folket osv.)

Så, till alla er som undrat kommer jag inte att ha köpstopp nästa år, men jag är hundra procent säker på att jag helt har ändrat mitt shoppingbeteende. Istället för att köpa saker efter begär, kommer jag bara köpa efter behov och tänka igenom mina inköp istället för att handla på impuls. Låter inte det väldigt sunt och logiskt? Ändå är det tyvärr ett förhållningssätt som de flesta inte tillämpar i dagens konsumtionssamhälle.

Tyréns egen spåtant

2017 var mitt nyårslöfte att äta 50% vegetariska måltider och det kan väl inte bara vara jag som reagerat över hur mycket vegetariskt som har dykt upp överallt 2018? Helvegetariska restauranger öppnar, merparten av recepten i ICA:s Buffé är gröna, alla frågar plötsligt om Oatly’s iKaffe och kvargen har fått lämna plats till pulled oumph och anamma formbar färs.

Är det en slump att årets julklapp i år är det begagnade plagget? Var jag lite före min tid när jag på inbjudan till klädbytardagen för ett år sedan skrev ”vem vet, kanske hittar du till och med årets julklappar?”

Inbjudan till Tyréns klädbytardag 12/12 2017. Redan då siade jag om begagnade kläder som årets julklapp

 

Törs jag med detta som bevis säga att jag kan se in i framtiden? Är mitt köpstopp och min klädbytardag på Tyréns anledningen till att årets julklapp 2018 är just det begagnade plagget och var mitt nyårslöfte 2017 anledningen till att det är grönare än någonsin på våra tallrikar i år?

Är det så att mina nyårslöften på något sätt omvandlas till en önskan som slår in? Är mina nyårslöften faktiskt lösningen på världens alla problem?

Spegel, spegel på väggen där

Nej. Jag tror inte att det ligger någon magi i mina nyårslöften eller att det jag åtar mig att göra under ett år på något sätt påverkar HUI:s val av årets julklapp. Men jag tror verkligen på fenomenet ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Jag tror att det är exakt som Michael Jackson sjunger

I’m starting with the man in the mirror
I’m asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you want to make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change

Så jag tycker att alla ska ta sig en funderare i år och verkligen klura ut ett riktigt bra och hållbart nyårslöfte. Det sätter på något sätt en prägel och ambitionsnivå på hur du vill att ditt kommande år ska se ut. Var din egen spåtant helt enkelt!

Har du nu chansen att styra din egen framtid det kommande året tycker jag att du ska göra något bra. För visst vill väl alla att framtiden ska vara ljus, hållbar och alldeles, alldeles underbar?

God jul och god nytt år, önskar Elin på Hållbart Byggande och utveckling

 

PS. Jag har precis köpt min första egna lägenhet och har inga möbler sedan tidigare. Så mitt nyårslöfte i år är att inreda lägenheten på ett hållbart sätt med enbart begagnade och återbrukade möbler (säng undantaget). Den som är nyfiken på att följa mig i denna utmaning kan följa mig på instagram @thelittlewriter närmaste tiden där jag kommer lägga upp massor av bilder från renovering och inredning.

Här är även några förslag på hållbara nyårslöften till den som inte har energi kvar att tänka ut egna så här i leveranstider:

 • Mer vegetariskt (mer måste vara kvantifierbart, tex bara vegetarisk mat mån-tors)
 • Köpstopp kläder
 • Köpstopp prylar
 • Inga flygresor
 • Bara ge bort presenter med välgörande ändamål (tex plantera träd, köpa en get i Afrika, bidrag till SOS barnbyar etc) vid exempelvis bröllop, födelsedag och gå bort present
 • Inte duscha mer än x minuter i veckan (köp tex ett sådant timglass man har i duschen)
 • Börja källsortera
 • Byt ut ett träningspass i veckan till ett pass där du joggar och plockar skräp
 • Inte använda single use plastics (tex sugrör, plastbestick, plasttallrikar, plastpåsar eller varor förpackade med onödigt mycket emballage så som tandkrämstub förpackad i en extra plastförpackning)