Juldilemmat: att slita eller slänga ljusslingan

Julslinga 1986In med granen, mysigt. Uppspelta barn pekar ut platsen mitt på golvet så de kan dansa runt. Fram med ljusslingan. Farmors gamla. Köpt på Konsum i Sollefteå. Men inget händer när stickproppen sätts i väggen, typiskt. Sms:ar en instruktion till mannen att köpa reservlampor på vägen hem och  fortsätter montera upp slingan, allt medan kulor och pynt hängs upp av små händer.

Några timmar senare. ”Du, de hade inga reservlampor till sån modell…men jag köpte ny slinga….det är LED, kolla”. Mannen vet att jag avskyr nya grejer. Och som alltid när han ska övertyga mig plockas miljöargumenten fram. Denna gång energiblablabla. I brist på tid och fakta byter jag slinga i granen. Julljus

Ner med gamla slingan i sin låda. Ögat faller på tillverkningsstämpeln ”1986-02-11”. Jämför stämpeln på nya lådan: ”Made in China”. Jag släcker ljusen för natten och undrar om nya slingan kommer hålla tillräckligt länge för att spara in energin som gått åt till material, tillverkning och frakt…