När BIM Summit blev till Connect2Share och vi blev filmstjärnor för en dag

Linus Malm och jag var så taggade för att medverka på NordicBIMSummit. Linus skulle få dela sitt arbete med en ny tjänst han håller på att utveckla, Digital Asset Management As a Service (DAMaaS), och jag skulle få vara så kallad keynote speaker på mainstage och prata om hur samägande av BIM-data kan driva hållbar växt. Så kom covid-19 och ändrade det mesta i våra liv och eventet ställdes in.

Symetri uppvisade både handlingskraft och kreativitet när de gjorde om eventet till ett digitalt forum bara dagar efter att land efter land stängt sina gränser. De ställde iordning en studio för inspelning av föredragen för att senare publicera dem på ett digital forum, Connect2Share. Föredragshållarna kunde välja om de ville vara med i studion, förutsatt att de var friska, eller medverka via länk.

”Jag prokrastinerade som aldrig förr…”

Jag och Linus sa snabbt ja till att bli filmstjärnor för en dag och började sedan fundera på vad vi tackat ja till…Våra presentationer på 45 min skulle nu kortas ner till 15 min och framföras i en studio utan publik att interagera med. Det var en riktig utmaning som fick mig att prokrastinera som aldrig förr, jag hittade på så många ”viktiga” saker att göra förutom att arbeta om materialet. Upplägget som jag tänkt mig baserades på en introduktion som satte sammanhanget, en intervju med ett innovativt genomfört projekt (Celcius) och en perspektivpanel bestående av en arkitekt, en advokat och en beställare som skulle ge sin syn på projektupplägget. Att få ner allt detta till en 15 min lång presentation kändes som en omöjlig uppgift. Jag fick till sist fram ett upplägg där arkitekten var med på länk och de övriga två i perspektivpanelen medverkade med citat och då ramlade upplägget på plats. Pricken över i:et var att min yngsta dotter tog sig hem från Sydafrika dagen innan ”lock-down” efter tre inställda flyg, precis i tid för att kunna stötta mig på plats i studion genom att bland annat hjälpa mig att göra en afrikansk turban med färgglatt (Sydafrikanskt) tyg.

Tillsammans tänker vi om

Stort tack till Anders Boström, Vasakronan och Kjell Karlsson, Byggstyrning för en lärorik och inspirerande intervju. Tack också till perspektivpanelen, arkitekten Anna Röjdeby, White som gör ett utmärkt inspel via Teams i filmen, advokaten Rebecca Gulding, Different Advokat och beställaren Carina Hillerö, SFV. Sist men inte minst hjärtligt tack till Symetri för den här omtumlande upplevelsen och möjligen att dela. Annika Svensson, Jasmine Larsson och ”the film crew” ni gjorde händelsen rolig och lärorik.

Huruvida turbanen var en hit och om eller hur vi lyckades med uppgiften får ni själva avgöra genom att titta på våran tid i rampljuset:

Ninas presentation: ”Driving sustainable growth by co-owning BIM-data”

Linus presentation: ”A changed business landscape creates opportunities for DAMaaS”