Waste Atlas – en avfallskarta

För avfallsnördar som vill blir lite förskräckta över tillståndet i världen, eller vill förskräcka någon annan om tillståndet i världen finns Waste Atlas, en karttjänst, att använda. I denna avfallskarta kan man välja att visa olika typer av avfallsanläggningar. Den första skärmdumpen visar hur det ser ut i Europa när man har valt ”dumpsites” och ”sanitary landfills”, det vill säga deponier. Man blir inte direkt gladare av att titta på andra delar av världen.

Atlas Waste 1

Skärmdump med deponier.

Den andra skärmdumpen visar hur det ser ut när man även har klickat i ”WtE” (Waste to Energy, vilket i detta fall innebär avfallsförbränningsanläggningar).

Atlas Waste 2

Skärmdump med deponier och förbränningsanläggningar.

Det är uppenbart att man ska ta informationen i kartan med den berömda nypan salt. Om man tittar på Sverige ska vi enligt kartan nämligen bara ha en anläggning för ”biological treatment”, vilket ju är helt fel, eftersom vi ju har ett stort antal biogasanläggningar.

Det här är i alla fall ett enkelt sätt att visualisera den förbättringspotential för avfallshanteringen som finns i världen.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg