I väntan på nästa OS

Jag minns Galenskaparnas tv-serie Tornado, med sloganen ”I väntan på nästa OS: Tornado – en tittarstorm!” Detta var på den tiden det begav sig att nästa OS var vinter-OS i Lillehammer 1994… Min favoritsketch är gymnastiktävlingen, det händer att den citeras hemma ibland: ”Blandade småhopp” och ”han har fastnat i vinkelvolten” har oanade tillämpningsområden. ”Brysselsteget” gjordes ju dessutom världsberömt av Jonas Björkman.

Nåväl, apropå OS så avgjordes sommar-OS i Rio i augusti och för bara några dagar sedan avslutades Paralympics i OS-staden. Inför OS lyftes miljöproblemen som Rio lever med, bland annat den bristande och/eller obefintliga reningen av avloppsvatten som släpps ut i havet. Många miljöåtgärder planerades. En del utfördes, men långt ifrån alla. Inför OS i Sotji 2014 rapporterades också om miljöproblem och sociala problem. I både Sotji och Rio tvingades människor flytta från sina hem för att ge rum för OS-infrastrukturen.

Att få den olympiska elden kan kräva mycket resurser och uppoffringar.

Att få tända den olympiska elden kan kräva mycket resurser och uppoffringar i en stad.

Andra mästerskap de senaste åren har dock haft ett betydande arbete med hållbarhetsfrågor. London-OS 2012 och skid-VM i Falun 2015 är sådana exempel, som jag tidigare har bloggat om. Det är bara att hoppas att det går åt rätt håll igen i Tokyo 2020.

För ett tag sedan läste jag att alla medaljer i Tokyo ska tillverkas av återvunnen metall från tekniska produkter. Dock kan man ju fundera på hur hållbart det är med en oerhörd massa medaljer av metall som ska delas ut och sedan ta plats i prisskåp världen över, men det är nog en tradition som kan bli väldigt svår att ändra på.