Rötning av matavfall i New York

Miljöaktuellt skrev för ett tag sedan om ett projekt med utökad rötning av matavfall i New York. Biogasanläggningen på reningsverket har kapacitet att ta hand om totalt 500 ton dagligen. Målet är att utöka dagens blygsamma insamling till upp till 250 ton matavfall per dag.

Spontant tyckte jag vid en första anblick att mängderna kändes stora, men så är ju New York en stor stad. Jag letade upp lite siffror för att få perspektiv på satsningen. Med reservation för beräknings- eller sifferfel blir mitt resonemang så här:

  • Det bor väl ungefär lika mycket folk i New York som i hela Sverige.
  • 500 ton per dag ska motsvara 15 % av matavfallet i New York.
  • Med 250 ton matavfall per dag blir årsmängden någonstans runt 90 000 ton per år.
  • Under 2013 rötades 307 000 ton matavfall i Sverige enligt statistik från Avfall Sverige. Det är betydligt mer än 90 000 ton. Då samlas inte matavfall in i alla kommuner än.
Insamling av matavfall som det ofta går till i Sverige.

Insamling av matavfall som det ofta går till i Sverige.

Både där och i Sverige finns alltså en hel del att göra, både på insamlingssidan och i arbetet med att minimera avfallssvinnet. I Sverige används matavfall som inte rötas till förbränning för energiutvinning. I USA lägger tyvärr en del delstater fortfarande  organiskt avfall på deponi, med metangasutsläpp som följd.

Om man vill läsa mer om projektet och se foto på de häftiga rötkamrarna i New York kan man t.ex. göra det här eller här.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg