Rädda maten!

Hos väldigt många av oss skapas en starkt tillfredställande känsla då vi gjort ett klipp! Vi vill dela med oss skrytsamt om fyndet och hur mycket vi ”tjänat” på att göra just det köpet. Skulle till och med kunna kalla det för en drivkraft hos vissa. Denna drivkraft bidrar till många köp som aldrig behövts göras men ”det var ju så billigt” och ”titta va mycket jag fick för pengarna” är starkare än ”för ett hållbart samhälle krävs mindre konsumtion”. Det låter helt enkelt inte lika upphetsande. Men även om vi måste minska produktionen av varor och konsumera mindre så kan jag absolut förstå vinsten med att sälja överflöd och oönskade saker istället för att slänga dem.

För att gå igång lite extra på det så adderar vi det här med smarta tjänster, användarvänliga appar och enkla affärsidéer på självklara koncept. Vill därför dela med mig av några tjänster som kan hjälpa dig på temat minska avfallet, med fokus inställt på matsvinn.

Några tjänster som gör detta för överbliven mat, hushållsartiklar och livsmedel är sajterna Matsmart, Rädda maten och apparna Karma och Resq Club.

Matsmart är en tjänst där du handlar torra livsmedel och hushållsartiklar på nätet och de levererar till hela Sverige via postombud. Affärsidén är att sälja varor som har korta eller passerade bäst-före-datum, är överflöd, utgående sortiment eller kanske bara har fel förpackning efter den senaste marknadsföringskampanjen (Ni vet New formula, same product), till rabatterat pris. Varor som gjorts billigare för att de annars skulle ha slängts. Exempelvis mineralvatten, pasta och diskmedel som är fullt brukbara långt efter bäst-före-datum. Du handlar bekvämt hemma och du får direkt återkoppling hur många kronor du sparat genom att inte betala fullpris. Sen skickas din låda med mat hem till dig och du hämtar den hos ditt postombud.

Jag har ännu inte testat deras utbud eller tjänst men något jag hunnit testa en handfull gånger nu är appen Karma, en platsbaserad tjänst som skickar ut notiser till dig som användare om när det finns ”Mat att rädda”. De anslutna företagen är en blandning av bagerier, caféer, lyxkrogar och lunchrestauranger som lägger ut bröd, rätter och fika för max halva priset. Efter avslutad frukost, lunch eller middagsservering lägger de anslutna företagen upp det som inte gått åt. Återkopplingen fås genom appen där jag delges info om hur många kilo mat jag räddat och hur många kronor jag sparat. Sen är det bara för mig att börja skryta!

Appen ResQ Club har jag i skrivande stund inte testat men den grundar sig på samma affärsidé och upplägg som Karma. Det ResQ Club dessutom erbjuder är en möjlighet att filtrera erbjudanden efter dina kostrestriktioner. Till exempel kan du välja glutenfri och vegankost. Användarvänligt helt enkelt!

Om du inte är en appanvändare så kan du testa sajten Rädda maten, där finns anslutna restauranger, hotell, caféer och bagerier och det fungerar enligt samma koncept som ovan nämnda appar. Välj, boka och betala på sajten, sen visar du upp ditt kvitto när du kommer till restaurangen.

Sammanfattningsvis så ligger affärsidén för samtliga tjänster i att privatpersoner kan köpa billiga mat samtidigt som resurser tas tillvara. Tjänsternas samarbetspartners undviker hantering och kostnader för att hantera mat och annat livsmedel som avfall och får dessutom en inkomst. Bra för miljö, privatpersoner och företagen.