Plastprodukters möjlighet till nya liv genom materialåtervinning

På ett tidigare jobb var en kollega för några år sedan på studiebesök på Swerec, ett företag som arbetar med återvinning av plast, t.ex. förpackningar samt spill och kasserade produkter från industrin. Då var jag besviken över att jag själv inte hade tid att följa med, men nu har jag i samband med ett uppdrag haft glädjen att få åka dit.

Swerec tar emot en hel del av de plastförpackningar som hushållen lämnar till Förpacknings -och Tidningsinsamlingens (FTI) återvinningsstationer. Förpackningarna samlas in och balas på olika anläggningar runtom i Sverige, därifrån transporteras de till Swerec. Förpackningarna sorteras i olika sorters plast. Några plastsorter säljs vidare direkt, medan andra tvättas och mals till småbitar innan de packas och säljs till producenter av nya plastprodukter. En del mjukplast blir bränsle för energiåtervinning.

Balar med plast som ska sorteras.

FTI är inte klara med återvinningsresultaten för 2012 än, men enligt återvinningsresultaten för 2011 samlades 54 % av plastförpackningarna på marknaden in, 26 % materialåtervanns och 28 % energiåtervanns. Regeringens återvinningsmål är total återvinningsgrad 70 %, varav 30 % materialutnyttjande. Vi har alltså en liten bit kvar till återvinningsmålet för plastförpackningar.

Plastprodukter som inte är förpackningar slängs ofta i fraktionen brännbart på återvinningscentralerna, vilket innebär att plasten energiåtervinns. Det finns  återvinningscentraler i Sverige som istället samlar in hårdplast för materialåtervinning som en egen fraktion. Förutom dina förpackningar kan alltså också dina trasiga utemöbler, leksaker, vattenkannor, skärbrädor och köksredskap (t.ex. plastburkar, bunkar, stekspadar och decilitermått) av plast få ett nytt liv som någon annan produkt!

Exempel på blandad hårdplast

Exempel på blandad hårdplast

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg