Om vi marknadsförde källsortering som om det vore mascara

På semestern flippar jag genom en damtidning och ögonen faller på ett dubbeluppslag med mascarareklam: ”Ny borste med Zoom-Action topp fångar och framhäver varje frans med episk solfjädereffekt för fylliga och intensivt svarta fransar.” I alla fall jag måste skratta. ”Zoom-Action topp”, ”episk solfjädereffekt”.

Men kanske är det så här vi ska marknadsföra källsortering, istället för med vår vanliga tydliga och vetenskapligt baserade information?

”Ny glasiglo med Boom Silence-botten, tystar ljudet från varje flaska, med episk kristalleffekt för en intensivt behaglig återvinningsupplevelse.”

Nej, jag känner att den fortfarande är för informativ. Jag behöver mindre information och mer ord som skapar ett behov.

”Du blir snyggare av att återvinna.”

Nej, lite för lätt att bevisa att det inte är sant. Och lite för lite påhittade ord.

”Uppfyller tre önskningar i en, bättre hälsa, bättre miljö och en känsla av att ha gjort gott. Återvinn på vår nya Loop-Fraction-station som ger en episkt hållbar välmåendeeffekt”

Ja, något i den stilen. Och så lite vältränade, glada och återvinnande människor med långa ögonfransar på bild. Nu har vi dem som i en lite ask, människorna, snart källsorterar de allihopa. Episk välmåendeeffekt vill väl alla ha?