Nya rätter av påskens rester

Glad påsk!

Glad påsk!

Skärtorsdag och kontoret är halvtomt till följd av stundande långhelg. Många passar på att ta lite extra ledigt för att påsken ska firas på annan ort med släkt och vänner. Som alltid förknippar jag högtiderna med mat, dryck och godis – för det är väl ändå det allt kretsar runt? Påskmiddag med svärfamiljen, påsklunch hos farmor, påskmust till maten och så de färggranna påskäggen till bredden fyllda med minst lika färggranna karameller som står överallt i vartenda hem.

Längtar till att sätta mig på tåget nu med allt detta framför mig men innan dess vill jag passa på att tipsa om att påskens rester kan bli nya rätter!

Varje år slängs över 100 000 ton mat bara i Sverige, enligt Svensk dagligvaruhandel. Givetvis är det inte rimligt eller realistiskt att enbart lägga ansvar på oss konsumenter som handlar i matbutikerna men eftersom var femte matkasse som bärs hem från butikerna sedan hamnar i soporna så kan vi göra en hel del!

Avfallsbloggens tips blir därför att titta, lukta och smaka på påskresterna, avgör sedan om de kan användas som ingredienser på nytt.

Goda lunchsmörgåsar med de överblivna bitarna av laxen, några kokta ägg, sallad, majonnäs lite piff med citron o dill och voilá!

Eller en pastasås på det sista av lammsteken? Kanske en gubbröra av sillen eller äta den i en tunnbrödklämma? Gör en lasagne på gravlax och pizzor med rester från buffén.

Har ni läsare några fler tips?

Med det önskar vi på avfallsbloggen alla en riktigt glad påsk!

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg