Nedskräpning – nu och då

Jag fick ett tips om denna film, som Håll Sverige rent har lagt upp. Filmen är från 1964 och syftar till att minska nedskräpningen i skärgården. Tyvärr kan man ju känna igen sig i problemen även idag och nedskräpning är en ständigt aktuell fråga. Varför uppstår nedskräpning och vem ska betala för att städa upp?

När jag ser filmen tänker jag på när jag firade midsommar i år. Jag befann mig i ett samhälle i Hälsingland, bredvid Ljusnan. Där finns fina iordninggjorda grillplatser. De var i alla fall fina innan folk lämnade ölburkar, ciderflaskor, potatissalladsburkar och annat skräp från sina vistelser. Det är så tråkigt att se.

Filmens inledning är ju fortfarande högst aktuell, men de lösningar som presenteras håller verkligen 60-talsstandard. Så, släng dina sopor i papperskorg eller sopkärl, inte i naturen!

sopkärl

Rätt plats för avfall.

Recycling rapporterar om en undersökning gjord av Statistiska Centralbyrån i samarbete med Håll Sverige Rent, som visar att 40 procent av medborgarna tycker att
nedskräpning ökar i den egna kommunen.

Med detta något präktiga och griniga inlägg vill jag dock önska alla en trevlig sommar! Avfallbloggen tar nu semester ett tag, men återkommer framåt hösten.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg