När blir det OS i sopsortering?

OS är i full gång. Någon diskret regnbågsprotest har det skrivits om, men mycket fokus har förflyttats från diskussioner om slavarbete och resursslöseri till tävlingarna. Vilket såklart är rätt gentemot de aktiva. Själv bloggade jag ju om att jag inte tyckte att OS kändes lika lockande i år som det brukar. Att se skidåkarna ta medalj efter medalj har dock fått mig att inse att jag är en OS-nörd och att en bojkott vore väldigt svårt…

Men jag har ändå tänkt en del på omständigheterna kring OS. Det är många människor som bor på samma ställe i OS-byn. De ger upphov till hushållsavfall, som jag hoppas inte läggs i sophögarna med byggavfall, som det rapporterades om före OS.

Det förstörs en del utrustning under tävlingarna, t.ex. alla brutna skidor och stavar under skidsprinten och avbrutna hockeyklubbor. Kulor och tomhylsor från skidskyttetävlingarna, samlas de ihop och återvinns?

Det finns andra miljöaspekter kring ett OS också. Eftersom det har blivit varmt i Sotji har arrangörerna använt stora mängder salt för att binda ihop snön i längdspåren och i pisterna. Vallning av skidor är ju en vetenskap som använder många olika preparat.

olympisk eld

Värmeljusversion av den olympiska elden. Är det biobränsle i den riktiga OS-elden, tro?

Det finns faktiskt en global ISO-standard för hållbara evenemang, som tillämpades vid OS i London. Det borde vara ett krav från IOK att denna standard tillämpas. Och det borde vara självklart för IOK att följa upp att standarden följs.

Jag tyckte att en av mina kollegor sammanfattade mina avfallsfunderingar väldigt bra häromdagen:  ”När får vi se OS i sopsortering?”

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg