Müll und Abfall

Tyréns miljöavdelning i Stockholm var i Hamburg på en mycket givande studieresa tidigare i höstas. Vi besökte bland annat två nybyggda stadsdelar, Hafen City och Wilhelmsburg, där hållbarhet är i fokus.

Det var mycket intressant att titta på, men svårt att stänga av sopkärls-blicken. Det var svårt att undgå att notera att avfallshanteringen estetiskt inte var en av de mest innovativa sakerna i Wilhelmsburg. Det är imponerande med t.ex. ett hus byggt helt av trä, även isoleringen, men sopkälen utanför var rätt så tråkiga.

Tyska sopkärl för olika fraktioner utanför Wood Cube.

Tyska sopkärl för olika fraktioner utanför Wood Cube.

Wood Cube - ett hus helt i trä

Wood Cube – ett hus helt i trä

 

 

 

 

 

 

 

 

Rent praktiskt tillämpar Stadtreinigung Hamburg ett system med fyra olika sopkärl. Sorteringen är efter materialströmmar, inte bara förpackningar som i Sverige. Kärlen eller locken är färgkodade enligt nedan.

Sorteringsprincip i Hamburg

Sorteringsprincip i Hamburg

Grönt: Matavfall.
Gult: Återvinningsbart avfall (förpackningar av papper, plast och metall samt andra återvinningsbara saker av plast och metall, t.ex. plasthinkar, kastruller, verktyg, leksaker).
Blått: Papper och kartong (t.ex. tidningar, kuvert, wellpapp, böcker).
Grått: Restavfall.

Glas samlas in via återvinningscentraler, särskilda containrar och en mobil insamling. Även elektronik och textil kan lämnas i uppställda containrar, insamlingsplatserna liknar våra svenska återvinningsstationer.

Några av guiderna vi träffade tyckte att det gick att göra mer inom avfallsområdet, både estetiskt och återvinningsmässigt. Olika typer av sopkärl för manuell hämtning är det som används och mycket återvinningsbart hamnar fortfarande i de grå kärlen.

Jag tror att det är många i Sverige som tycker att det vore enklare att sopsortera om även vi hade sortering efter material och inte behövde fundera på om något är en förpackning eller inte.

På Energieberg hittade vi i alla fall en innovativ användning av sopkärl, ombyggda till fåtöljer. Vill inte alla ha en sådan på sin balkong, uteplats eller varför inte i vardagsrummet?

Sopkärl ombyggda till fåtöljer.

Sopkärl ombyggda till fåtöljer.

Om man är intresserad av avfallshanteringen i Hamburg (och/eller vill läsa om avfall på tyska) kan man gå in på Stadtreinigung Hamburgs hemsida.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg