Kändiskocken Paul Svensson

Matsvinn är dyrt och miljöovänligt – bli bättre med tips från kocken!

Mat. Det är en stor del av människans liv. Vi behöver mat för att överleva, men det är inte tillräckligt. Maten ska smaka gott också! Det krävs tid, pengar och planering för att få fram mat på bordet. Eftersom så mycket av vår tid går åt till mat borde vi ju vara experter, eller hur?

Fel.

Enligt Naturvårdsverket (2018) slängde varje svensk 95 kg matavfall år 2018, och långt ifrån allt som slängs är oätbart. För det är inte bara matavfall som slängs, det är även matsvinn. Den chockerande sanningen är att ungefär var fjärde matkasse som bärs hem kastas som matsvinn. Skillnaden mellan matavfall och matsvinn är att matavfall är oätliga delar som t.ex. lökskal, bananskal och köttben. Matsvinn är livsmedel som är fullt ätbara men som slängs ändå; morotens blast, broccolins stam, rester från gårdagens middag, samt det vi inte åt upp på tallriken.

Nu kanske ni tänker att det inte är så farligt att slänga matsvinn, det omvandlas ju till andra bra produkter! Och ja, det är delvis sant. Av matavfallet skapas biogas samt gödningsmedel till jordbruket. MEN, det betyder inte att vi ska slänga ätbar mat. Matsvinn innebär att miljöbelastningen från livsmedelsproduktionen blir onödigt stor. Svinnet uppkommer självklart inte bara i hushållen, utan i hela produktions-, försäljnings- och konsumentkedjan; vid tillverkning, hos grossister, leverantörer, butiker, restauranger och storkök. Beroende på produkt varierar svinnet mellan 10 och 50 procent i hela kedjan.

Det är dags att vi ändrar hur vi ser på mat. Se rester som resurser för nästa måltid, fundera på om alla delar av en grönsak eller frukt kan användas. I Japan använder de till exempel endast stjälken på broccolin och slänger buketterna, medan vi i Sverige gör tvärtom.

Kändiskockens tips för att minska ditt matsvinn

Våren 2020 fick jag möjligheten att intervjua kändiskocken Paul Svensson om matsvinn i och med ett uppdrag åt Nacka vatten och avfall (2021). Han erbjöd sina bästa tips för hur vi kan minska vårt matsvinn;

  • Skalet på potatis och morötter innehåller mycket smak, behåll det på!
  • Använd kaffesumpen. Kaffesumpen går att använda till smaksättning i knäcke, glass och skrubb.
  • Mixa bröd till mjöl. Mal ner ditt torra bröd till mjöl och använd till pannkakor eller nytt bröd.
  • Ät broccolistammen. Släng inte broccolistammen! Skär den i bitar och använd i gryta eller i en pasta, eller koka och gör puré eller mos av den.
  • Använd all grönkål. De gula bladen smakar inte sämre eller mindre än de gröna efter att man rostat dem i ugnen.
  • Ha grönsaker i bakningen. Förstärk din bakning med grönsaker. Ha äldre morot i sockerkakan, använd skrumpna tomater som bas i bröddegen.
  • Grönsaker i gryta. Lägg dina grönsaker och rotfrukter som börjat skrumpna i en gryta. Det är bara vattnet som försvunnit från dem, de smakar faktiskt mer och får en köttigare konsistens.

Referenser

Nacka vatten och avfall (2021)
Naturvårdsverket (2018)