Lycka är klimatsmart

Förebyggande av avfall ligger i tiden. Matsvinn och textil är hetast i media. Byggavfall, matavfall och hushållsavfall är prioriterat av Naturvårdsverket.
Ett gäng forskare i Göteborg har forskat på ”Klimatomställningen och det goda livet” åt Naturvårdsverket och bland mycket annat intressant kommit fram till att: ”… aktiviteter som har en social karaktär är förknippade med höga lyckonivåer, t.ex. att älska, samtala och leka, men även fysiska aktiviteter som att träna och promenera ligger högt.”

Lycka är miljövänligt.

Det vi blir lyckligast av att göra har alltså väldigt låg klimatpåverkan. Och producerar inte särskilt mycket avfall heller.
På ett teoretiskt plan verkar det ju hoppingivande men avfallsmängderna fortsätter öka i takt med den ekonomiska utvecklingen – det visar de senaste siffrorna från Avfall Sverige.
För att verkligen minska avfallet måste vi bryta sambandet mellan den ekonomiska utvecklingen och avfallsmängderna.

Problemet ska tydligen lösas med att vi ska övergå till att konsumera kvalitetsprodukter och tjänster istället för slit- och släng och fast fashion. Men vi kommer alltid att behöva äta, vi kommer alltid att behöva bo i hus och infrastruktur verkar också svårt att undvika.
På Avfall Sveriges årsmöte presenterade företaget Allwin sin affärsidé – att förmedla mat som inte är dålig men där sista förbrukningsdag är för nära för att den ska få läggas upp i matbutikerna.

Livsmedelsprodukterna förmedlas från matproducenter till hjälporganisationer och Allwin tar betalt för den förbättrade hållbarhetsprofil som matproducenten får. Genialt.
Vi på Tyréns har tittat närmare och bygg- och verksamhetsavfall. Och det finns pengar att hämta.

Men man måste inse att förebyggande av avfall inte är en avfallsfråga – det är en fråga om design metod- och materialval, materialhantering och beställningsrutiner, ledarskap, samverkan och kommunikation. Det är som att gå ner i vikt – det handlar om att ändra livsstil om man vill ha en långsiktigt hållbar förändring.

Så vill du använda Tyrénsmetoden för att gå ner, kanske inte 3 kg avfall i veckan utan snarare 10 ton på ett halvår – läs vidare i våra rapporter här:

Att minska byggavfall.

Från produktvalsprocessen till avfall.

/Elisabet Höglund

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg