Koskräck – ett arbetsmiljöproblem?

Vilken roll kan kossor egentligen spela i slamhämtning? Hur mycket dyrare blir slamupphandlingen om man måste väga in potentiell koskräck?

Det finns ju arbetsmiljöproblem och så finns det arbetsmiljöproblem. Tunga lyft och stress är högst påtagliga och välkända. Arbetsmiljöproblem som utgörs av djurrädsla pratar man inte om så ofta.

Hundrädda brevbärare kan till exempel få det lite svettigt ibland. (Tro mig, jag har provat. Inte blir det bättre om den man vikarierar för brukar ta med hundgodis till alla jyckarna på turen, så att hundarna blir extra exalterade när de får syn på en. Hundar har faktiskt läskiga tänder när de skäller.)

Hundproblematiken drabbar ju även till exempel slambilsförare. Och tänk dig att som slambilsförare med koskräck vara på väg till en avlägsen slambrunn på landet och ställas öga mot öga med en skock kossor som spärrar vägen!

Highland Cattle - potentiell orsak till koskräck.

Highland Cattle – potentiell orsak till koskräck.

Just nu jobbar jag parallellt med två förfrågningsunderlag för upphandling av slamhämtning. Det ligger mycket fokus på arbetsmiljön i uppdragen, men största fokus ligger trots allt på svårframkomliga vägar, långa slangdragningar och liknande. Kanske borde entreprenörerna i anbudsskedet även upplysas om hur många hämtställen som innebär risk för närkontakt med kossor?

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg