Intressant höstmöte i år igen

Förra veckan, 12-13 november, genomfördes Avfall Sveriges årliga höstmöte i Stockholm. Det var besöksrekord, i år igen kan tilläggas. 480 personer deltog.

Temat i år skulle ha varit kretsloppspropositionen, men eftersom det inte har kommit någon proposition blev temat istället fastighetsnära insamling. Under ett mycket intressant pass var fokus på behovet av samhällsplanering och teknisk utveckling, för att samhället ska klara en omfattande källsortering.

Många kommuner delade med sig av sina erfarenheter av fastighetsnära insamling. Många dragningar handlade om flerfackskärl, hur det fungerar, hur man införde och med vilket resultat. Optisk sortering berördes också.

FNI

Fastighetsnära insamling.

Jag skulle tro att det som många tog med sig, med ett rätt stort mått av förfäran, var den del som handlade om bärighet på vägar. Först fick vi en genomgång om vad bärighetsklasserna innebär. Därefter berättade Renova om de undersökningar de hade gjort kring deras fordonspark, vilka vägar de kan trafikera med vilken last på olika typer av vägar. Renova har en stor fordonspark som drivs med alternativa drivmedel. Resultatet av det är dock att axel- eller boggitryck blir för stort innan fordonen är fullastade. Slutsatsen var att bärighetskraven reducerar lastningskapaciteten mycket på väldigt många av de vägar som trafikeras.

Mycket intresse gav föredraget om kvartersnära ÅVC upphov till. Kvartersnära ÅVC är ett koncept som kommer att testas i Malmö, men ett önskemål om att hitta ett mer passande namn framfördes till den samlade branschen, eftersom fokus kommer att ligga på återbruk och återanvändning. Några av mina kollegor på Tyréns i Malmö har varit delaktiga i projektet och har också skrivit i den rapport som nu finns publicerad på Avfall Sveriges hemsida.

Nytt för i år var middagen på kvällen. Det var ingen traditionell trerätters vid långbord, utan buffémiddag som intogs minglandes. Dessutom startade förminglet direkt efter sista föredragningen. En förbättring tycker jag, som på tidigare årsmöten har hunnit bli väldigt hungrig och grinig innan maten har serverats…

Slutligen är det uppfriskande när alla talare får fem träd planterade i VI-skogen, istället för någon sedvanlig present. Sammantaget var det som vanligt ett trevligt höstmöte, med många givande föredrag och trevliga möten inom branschen.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg