Ett hav av plast

Problemet med plast i våra hav rapporteras det om alltmer frekvent. Det är fortsatt ett växande problem, bland annat att mikroplaster äts av djur och ackumuleras i näringskedjan. Ett nytt EU-projekt, Blastic, ska ta reda vilka källor och spridningsvägar i stadsmiljön som leder till att skräpet hamnar i havet från länder runt Östersjön.

En gång bloggade jag om nedskräpningen i skärgården och hur man på 60-talet förordade att sänka sitt avfall i havet för att undvika nedskräpning. Galenskap tycker vi ju nu, men ändå ökar bara avfallsmängderna i haven.

Men det är ju inte bara plast som är ett problem, även om plasten utgör en majoritet av avfallet i haven.En annan gång bloggade jag om borttappade fiskeredskap som fortsätter att fiska på havets botten.

Forskare har nu också visat vilka avfallsfraktioner i havet som är mest skadliga för djurlivet,  alla fall sett till fåglar, marina däggdjur och sköldpaddor. Enligt forskarna dör djuren framför allt då de fastnar i gamla nät som dumpats eller tappats, eller då de äter plastbitar och annat mindre skräp som de misstar för föda. De farligaste avfallen är:

  1. Fiskeredskap
  2. Plastpåsar
  3. Ballonger
  4. Cigarettfimpar
  5. Kapsyler

    Plastpåsar - en bov i haven

    Plastpåsar – en av bovarna i haven

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg