En sopresa

Som avfallskonsult är det svårt att inte titta lite extra på hur avfallshanteringen fungerar på andra ställen runt om i världen, är något som både mina nära och kära ofta får uppleva på resor med mig. Under året har jag gjort två resor där jag stannat upp lite extra och fotat både insamlingslösningar och tömning av behållare.

Den senaste resan gick till Cannes och som vanligt kunde jag inte låta bli att kika lite extra på hur sophanteringen fungerade. Här bodde vi också i en lägenhet men soporna lämnades inte inom fastigheten. Istället var det nedgrävda behållare längs gatorna och vid torg där hushållen fick lämna sitt avfall. I staden finns det också ett system för utsortering av olika förpackningsmaterial där alla material blandas i samma behållare. Det enda som inte lämnas blandat är glas som sorteras ut separat men blandas färgat och ofärgat.

Den mest fascinerande avfallshanteringen hittills är i Venedig. Där sker sophämtningen via vattnet då det inte går någon biltrafik inne i staden. Jag och min syster hade lyxen att bo i en lägenhet med utsikt över kanalen och då även att varje morgon kunna titta ut på sopbåten som hämtade avfall! Tömningen gjordes med en kran på en båt som lyfte upp kärlen och tömde dem via botten i containrar på båten. Dessutom har de en utvecklad utsortering av olika fraktioner där sopbåten kom för att tömma olika fraktioner olika dagar. Här var det förstås viktigt att de som bodde i husen ställde ut rätt kärl för tömning på rätt dag.

Överlag har de flesta länder likt Italien och Frankrike någon form av utsortering av material. Däremot skiljer sig lösningarna ofta mellan olika länder och det finns det alltid intressanta avfallslösningar. Så kika gärna lite extra nästa gång du besöker en ny plats!