En bön om resultat i Paris

Jag trodde att de var utdöda, men senast på en framtidkonferens i höstas träffade jag en. Jag pratar om de som, när man pratar klimatpåverkan, säger: ”Klimatförändringar spelar ingen roll, då blir det lite varmare och skönare vid min stuga.” Som om de faktiskt i verkligheten tror att det är temperaturen man ska oroa sig över.

Temperaturen är ett mått som vi har valt för att mäta påverkan på klimatet. Det som kommer att vara problemen är (bl.a.): Torka som leder till mindre skördar och vattenbrist, ökad nederbörd som leder till översvämningar, erosion och ras, oväder (tornados och orkaner) som leder till förstörda byggnader och infrastruktur. Och allt detta leder till att människor flyr. Vi är på väg in i en era av gigantiska folkvandringar.

EU har i år problem för det kommer ca 1 miljon flyktingar till EU. Vad kommer att hända när det råder akut vattenbrist i stora delar av Asien om 15 år? Är det någon som tror att det kommer att uppstå lite konflikter? Är det någon som tror att det är lite folk som kommer vilja flytta på sig? Är det någon som tror att det kanske kommer några stycken till Europa?

Jag tror det. Och det är då jag börjar fundera kring de här människorna som man träffar på konferenser som tror att bekymret de ska ta hand om är att det blir två grader varmare vid deras stuga. Har vi verkligen förklarat problemet så fruktansvärt dåligt så att de faktiskt inte förstår? Eller handlar det bara om lite klassisk förnekelse?

Människor kommer att dö (det tror jag i och för sig att de flesta har fattat) men människorna kommer också att behöva leva någonstans där det går att leva. Till exempel där de där personerna man träffar på konferenser ibland har sin stuga. Med 10 miljarder människor på planeten har vi inte råd att genom klimatförändringar krympa områdena där det går att bo och odla mat.

Så jag ber för ett bra klimatavtal i Paris. Mänskligheten behöver det.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg