Återvinningsstationen - kommer den se likadan ut efter 2017?

Dags för en ny avfallsdans

Min ena dotter gillar verkligen Let’s dance. Förra våren när hon satt och tittade utbrast hon plötsligt. Mamma, jag vill inte att du ska vara med på Let’s dance. Nähä, sa jag något förvånad, eftersom det inte är en fråga jag direkt oroat mig över att få och så förklarade jag att det inte var någon risk och att alla som är med där är stjärnor på olika områden. Men mamma, du är ju en stjärna, sa hon. En stjärna på sopor! Det är ju härligt när ens barn har stort förtroende för en :-).

När jag slutat skratta började jag fundera på hur ett Let’s dance för avfallsvärlden skulle se ut. Jag kom aldrig fram till något bra, men nu är det tydligen dags för en ny liten avfalldans att dra igång och då poppade det upp i huvudet igen.

Miljöminister Karolina Skog har ju gjort några utspel kring insamlingsansvaret de senaste veckorna och är självskriven i ett Let’s dance för avfallsvärlden just nu. Weine Wiquist (Avfall Sverige) och Anders Wijkman (Återvinningsindustrierna) bör väl också vara med. Nya ÅI-VD:n Lina Bergström och FTI:s Kent Carlsson är ju också självskrivna om man ska dansa insamlingstango. Och så hela raddan med oppositionspolitiker som också behöver vilja dansa för att det ska kunna bli något.

Diskussionerna kring insamlingsansvaret har mest påmint om jenka. Två steg framåt och två steg tillbaka har varit melodin de senaste 10 åren åtminstone. Men nu kanske det är dags för lite eldig tango. Någon som med fast hand för alla motspänstiga partners åt ett håll och skapar långsiktiga ramar som ger förutsättningar för bra materialåtervinning i stort från hushållsavfall. Där både enkelhet för användarna (så att utsorteringen ökar), och kostnadseffektivitet i insamling och materialåtervinning (så att kostnaderna blir rimliga) beaktas. Raska ilskna steg åt samma håll skulle kännas som ett stort framsteg.