Avfallsutredningen – äntligen besked!

Det blev en lång väntan, med tid för mycket spekulation. Många gånger trodde vi att
det var dags. Redan för mer än ett år sedan förväntades en proposition som aldrig kom. I samband med det skrev jag detta blogginlägg i frågan. Långt efter att avfallsutredningen lämnades till miljöministern (augusti 2012) tillsattes 2014 en arbetsgrupp som har arbetat vidare med frågan och till slut kom ett besked i tisdags. Regeringens förslag följer inte avfallsutredningens förslag utan ansvaret för insamling av förpackningar föreslås stanna hos producenterna. Målet med förslaget är att göra det lättare för hushåll och andra att sortera ut förpackningar och tidningar. Regeringens pressmeddelande och tillhörande presentationsbilder kan du hitta här.

Systemet ska förbättras genom att återvinningsmålen ska höjas, producenterna ska ingå i ett tillståndspliktigt insamlingssystem, krav på insamlingssystemen ska förenkla sorteringen av förpackningar och tidningar och tillsynen ska bli bättre. Detaljerna är inte klara än, utan förordningstexter ska skrivas under sommaren. Det nya systemet ska vara på plats 2017.

Återvinningsstationen - kommer den se likadan ut efter 2017?

Återvinningsstationen – kommer den se likadan ut efter 2017?

Det är nog många som är besvikna över detta besked, bland andra Avfall Sverige (läs mer här). Andra är säkerligen nöjda. Själv hör jag till skaran som inte riktigt hade bestämt mig för vad jag tyckte innan, eftersom jag kunde se möjligheter och bekymmer med båda alternativen. Det ska bli intressant att se vilka krav som kommer att ställas på insamlingssystemen, för det tror jag har stor påverkan på om det verkligen blir enklare och tydligare för hushållen att sortera framöver.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg