Att vara en avfallsnörd

Jag tycker alltid det är intressant att fundera kring vad man jobbar med och vad man tycker är kul. För mig känns det lätt – som jag skrev om i höstas har de avfallsfrågor jag jobbar med även fått en del av min egen privata vardag. Att jobba med avfallsrelaterade frågor ger alltså inte bara intressanta arbetsuppgifter utan också ett annorlunda fritidsintresse. Frågorna jag jobbar med har gjort att jag, inte bara på väg hem från jobbet, utan även på semestern kan stanna upp och titta på något avfallsrelaterat. Men vad gör då en avfallskonsult för att få ett sådant intresse?

Mina veckor är varierande och ofta jobbar jag med flera uppdrag samtidigt. Uppdragen kan vara allt från att ta fram en ny avfallsplan åt en kommun till att utreda vilken insamlingslösning som ska finnas i ett område. Det kan också handla om mer kreativa uppdrag som att planera för ombyggnaden av en återvinningscentral. Något som jag ser blir allt mer aktuellt är social hållbarhet kopplat till avfallshantering, där det blir allt viktigare att ha människan i fokus. Jag ser också att avfallshanteringen har blivit en allt större fråga som intresserar många och det finns ett stort engagemang bland beställarna vilket gör jobbet ännu roligare!

Men vad kan då vara så kul att titta på när man är på semester och är intresserad av avfall? Ett exempel är från när jag var i Förenade Arabemiraten i vintras och såg detta på vår promenad till middagen – en ställning till sopkärlet, antagligen för att inte riskera att kärlet skulle ”få fötter” och flytta på sig. Något som såklart måste fotas. Mannen i bakgrunden tittade också mycket nyfiket på sopkärlet och undrade säkert vad som var så intressant att det behövde fotograferas.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg