cykelställ

Staden och prototypsamhället

Hur många av oss har inte köpt någon pryl som inte känns färdigutvecklad? Själv har jag gjort det många gånger. Det kan ha varit mindre tekniska prylar som inte varit kompatibla med andra enheter, med det kan också vara bilar. Har själv läst mycket i motortidningar om bilar som släpps ut till kunder där bilföretaget mer eller mindre överlåter åt kunden att sluttesta. Själv har jag varit med om detta när jag för några år sedan köpte en bil med ett helt ny informationssystem. Jag kunde snabbt konstatera att skärmen på instrumentbrädan varken var stabil eller fungerade som jag hade förväntat mig. Det var mer en prototyp som levererats, den kändes inte färdig. Trots att jag sedan hade bilen i flera år och systemet uppdaterades, så funkade systemet aldrig riktigt bra. När jag sedan bytte till en ny årsmodell med ett nytt informationssystem så funkar det perfekt. Kanske hade jag själv varit med och utvecklat det nya systemet genom min kritik till verkstaden.

Våga testa – det är så vi lär oss

När jag jobbar med utvecklingsprocesser inom samhällsutveckling håller jag ofta föredrag och seminarier. Häromdagen kom jag på mig själv med att stå och säga; det är viktigt att våga testa lösningar i den urbana miljön och se hur det faller ut. Men, vad var det jag sa? Jo, jag sa ju att de skulle testa vilket ju är tvärtemot emot min motvilja att hamna i prototypträsket. Men jag har träffat på många projekt där man testat nya lösningar på exempelvis lekparker och upplevelser, för att se vad människor tyckte. Och ofta faller det väl ut. Tyckte barnen om en lekpark, så har man ju skaffat sig ovärderlig kunskap när man bygger nästa. Framgångsrik utveckling bygger ju på att man vågar testa.

Staden är alltid en prototyp. Vi testar ju staden hela tiden och är med och påverkar den fortsatta utvecklingen genom våra sätt att använda utbudet och funktionerna. Och så ska det ju vara! Staden förändras hela tiden och har så alltid gjort. Det är först när vi testar och ändrar våra vanor som förändring sker. Det som upplevs daterat och som ingen använder försvinner så småningom.

Kanske är det läge att testa lite ny julmat i år? Kanske lite mer ekologiska alternativ för att gynna utvecklingen? Om du ser den nylagade julskinkan som en prototyp så gör det inte så mycket om den blir lite misslyckad. I så fall gör du ju en ny enligt ett annat recept nästa år.

Härmed önskar jag dig en riktigt god jul och gott nytt år! Och njut lite extra i år. Testa!

PS. Och för dig som undrar, bilden är tagen på Lilla torget i Oskarshamn. Trivsamt, va? DS.